Fırsat eşitliği sağlansın

HÜDA PAR Malatya İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Akın, engelli vatandaşların sıkıntı ve sorunlarının sadece bir güne indirgenemeyeceğini belirterek, normal insanlarla engelli vatandaşların arasında fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Fırsat eşitliği sağlansın

HÜDA PAR Malatya Gençlik Kolları Başkanlığı, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” nedeniyle Yeni Camii Soykan Meydanında, engellilerin yaşadığı sıkıntı ve sorunları gündeme getirmek amacıyla farkındalık yaratacak anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte; Gençlik Kolları üyeleri, işitme, görme ve yürüme engeli bulunan vatandaşları temsilen empati yaptılar. 

Engelsiz bir dünya kurmak hepimizin görevi

Düzenlenen etkinlik ile ilgili açıklamada bulunan HÜDA PAR Malatya İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Akın, “Bugün Dünya Engelliler Haftasının son günü. Onlar için engelsiz bir dünya kurmak hepimizin görevidir. Engelli vatandaşlarımızın sıkıntı ve sorunlarını sadece bir güne hasretmeden diğer sair zamanlarda da onların tüm sıkıntılarıyla ilgilenmek bir lütuf değil, insani bir gerekliliktir.” diye belirtti. Yaşam alanlarının, normal insanlarla engelli vatandaşların arasında fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Akın, “Her ne kadar engellilere yönelik geniş kapsamlı sosyal destek ve sosyal yardım programları olsa da bu haklardan istifade etme noktasında yetersiz kalınmaktadır. Engellilerin engellilik durumları ölçüsünde rehabilitasyon, çalışma ve eğitim hizmetleri ile istihdam olanaklarından tam olarak yararlanamadıkları görülmektedir. Bu yükümlülüklerin her ne kadar engelli bireyin ailesine, kendisine ve devlete düşen tarafları olsa da tüm bu bileşenler dikkate alınarak daha isabetli bir yol izlenmelidir. Engellilerimizin sorunları çözülmeli, her engelli bireyin toplumsal hayata katılımı sağlanmalıdır.” dedi.

Akın, engelli vatandaşların maddi desteğin yanında manevi desteği de almalarının kendileri için büyük önem arz ettiğini vurguladı. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) engelli olan sahabilerin toplumdan uzaklaştırılmalarının önüne geçtiğini anımsatan Akın, “Yalnızlığa terk edilmelerine müsaade etmemiş, durumlarına göre vazifeler vermiştir. Görme engelli olan Abdullah İbni Mektum’u -bugünkü kaldırımlardaki görme engelliler için yapılan kılavuz yola ilham kaynağı olacak bir uygulama ile- eviyle Mescid arasına ip bağlamak suretiyle onun kendi başına mescide gelmesini sağlamış, zaman zaman kendisinin bulunmadığı vakitlerde de onu cemaate imam olarak tayin etmiştir. Bu engelli sahabiye karşı bir anlık ilgisizliğinden dolayı Yüce Allah kendisini ayet ile uyarmış ve böylece engelli bir insanın ruhundaki kırılganlığın ve ince hassasiyetin derecesi gözler önüne serilmiştir.” İfadelerine yer verdi.

Engellilere engel olmayın

Akın, Kamu Kurum, Kuruluş ve Yönetimlere çağrıda bulunarak yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Engellilerin hatırlanması sadece Engelliler Günü’ne hapsedilmemeli, engellilerin her ortamda hayatın içinde var olmaları sağlanmalı, farklı bireyler olarak görülmemelidirler. Düzenli olarak engellilerle ilgili farkındalık oluşturan çalışmalar yapılmalıdır. Belediyelerin park, kaldırım ve yol düzenlemesinde her ne kadar bazı çalışmalar yapılmışsa da engellileri dikkate alan daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır. Başta ibadethaneler olmak üzere bütün resmi kurum vs. binalar engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Engelli park yerlerine farklı araçların park edilmemesi gerektiği konusunda halk nezdinde bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Okul öğrencilerine; belli periyotlarla engelli ve rehabilitasyon merkezleri gezdirilerek, onlarda engelli hassasiyeti oluşturulmalıdır. Engellilerin pozitif ayrımcılığı arttırılmalı, yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik projeler üzerinde çalışılmalı ve o projeler hayata geçirilmelidir. Kamu spotlarının engel türlerine göre kategorize edilip düzenli bir şekilde halkı bilinçlendirmesi ve bunun sadece belirli günlerle sınırlı kalmaması sağlanmalıdır. Otizm gibi çok yaygınlaşan engel gruplarının, toplum tarafından daha kolay anlaşılabilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Engellilere destek verilince neler yapabilecekleri görülmeli ve onların dünyadaki başarı örnekleri gündem yapılmalıdır. 2019 yılında yayınlanan yeni mevzuat doğrultusunda engelli vatandaşlarımız veya onların bakıcılarının aylıklarının kesildiğine dair şikâyetler dikkate alınmalı ve bu mağduriyet ivedilikle giderilmelidir. Engelli vatandaşlarımıza, kendilerine yetecek miktarda nakdi yardım yapılmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak araç ile ilgi şartlar kolaylaştırılmalı, onların raporla araç sahibi olmalarının önündeki zorlaştırıcı engeller kaldırılmalıdır. Engellilerimizin kabiliyetlerine ve ilgi alanlarına göre üretime katkı sağlamaları adına istihdam edilmeleri kolaylaştırılmalıdır.”