Hastalar ilaç bulmakta zorlanacak!

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, son zamanlarda artan ilaç fiyat farklarına dikkat çekti. Sönmez, bu yıl katılım payı haricinde vatandaşların cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL'yi bulacağının öngörüldüğünü söyledi.

Hastalar ilaç bulmakta zorlanacak!

Artan döviz kuru nedeniyle piyasada ilaç bulmakta zorlanan vatandaşlar, önümüzdeki süreçte ilaç bulmakta daha da zorlanacak.

Hastalar ilaç bulmakta zorlanacak!

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, bu yıl katılım payı haricinde vatandaşların cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL’yi bulacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Hastalar ilaç bulmakta zorlanacak!

Cari sağlık harcamalarına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’da ayırdığı yüzde 3,7’lik oran ile OECD ülkelerine göre en düşük pay ayıran ülkenin Türkiye olduğunu belirten Sönmez, şunları söyledi: “Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı 2021 yılında yüzde 4,6 iken 2022 yılında daha da düşerek yüzde 3.7 olmuştur. Bu durum; Geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamalara gidilmesi, hastalarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının daha da artması, (ki 2024 yılında katılım payı haricinde vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL’yi bulacağını öngörüyoruz), ilaç yoklukları ve ilaca kısıtlı erişim sorunları, yeni keşif - yeni nesil ilaçların ülkemizde erişime açılamaması ve hastalarımızın yeni tedavi olanaklarından faydalanamamaları, yarım kalan tedaviler nedeni ile oluşan yeni komplikasyonların hasta güvenliğini ve sağlık bütçelerini daha fazla tehdit etmesi şeklinde özetlenebilecek pek çok istenmeyen sonucu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle hastalarımızın tedavileri için ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimi sağlanmalıdır. Ödemek durumunda kaldıkları ek tedavi maliyetlerinin azaltılmalıdır. Zamanında ve doğru müdahalelerle hastalıkların tedavisi ve engellemesi adına Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisinde sağlığa ayrılan payın artırılması, sağlık bütçesi içerisinde ilaca uygun oranlarda pay ayrılması zaruridir.”