Farkındalık oluşturacağız

SGK Malatya İl Müdürü Tekin Kutlu, Sosyal Güvenlik Haftası(SGK) dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yılın ana temasının kayıt dışı istihdamla mücadele olduğunu vurgulayarak, 'Toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır' dedi.

Farkındalık oluşturacağız

Malatya SGK İl Müdürü Tekin Kutlu, beraberindeki il müdür yardımcısı Mehmet Karaman ve Beydağı Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mustafa Gürbüz ile bu yıl 16’ncısı kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası ile ilgili SGK İl Binasında basın açıklaması düzenledi. Tekin, toplumda bilgilendirme bilinçlendirme açısından haftanın önemli olduğuna dikkat çekerek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu toplumun her kesimine tanıtmak ve insanlarda sosyal güvenlik bilincini oluşturmasına katkı sağlamak amacıyla etkinlikler düzenleneceğini belirtti. Bu tür haftalar toplumda farkındalık yaratma, bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından önem taşıdığını vurgulayan Kutlu, “Sosyal Güvenlik Kurumunu, herkese ve her kesime tanıtmak, insanlarda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz etkinliklerde, iletişimin her yöntemi kullanılarak toplumun bütün kesimlerine ulaşmaya çalışacağız. Hafta boyunca gelenekselleşen bazı faaliyetlerinizi bu yıl da yapmayı sürdüreceğiz. Paydaşlarımız olan sendikalar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve kamu yöneticilerine ziyaretler gerçekleştireceğiz. Ulusal ve yerel televizyon kanallarında bu yılın hafta teması olan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yaptığımız çalışmalar, sosyal güvenlik kavramı, reformun getirdikleri, 5510 sayılı Kanun ile gelen hak ve yükümlülükler ile yapmakta olduğumuz çalışmaları anlatmak amacıyla çeşitli programlara katılacağız. Yerel yöneticilerle yaptığımız işbirliği ile hafta için hazırladığımız yazılı ve görsel tanıtım ve bilgilendirici materyaller vatandaşlarımıza ulaştırılacak. Hafta süresince her zaman olduğu gibi en büyük katkıyı yazılı ve görsel basından bekliyoruz. Topluma kazandırılacak her bilinçli vatandaşın kendisi ve topluma sağladığı olumlu katkıda basınımızın önemli payı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle sosyal güvenliğe İnanmış bir toplum oluşturma çabalarımım desteğinizi bekliyoruz.  Biliyoruz ki güçlü bir Sosyal Güvenlik Kurumu güçlü bir Türkiye demektir” dedi.

Kayıt dışı istihdamla mücadele ediyoruz

Pandemi döneminde de hiçbir vatandaşın mağdur olmadığını kaydeden Kutlu, Türkiye’nin Genel Sağlık Sigortası(GSS) sisteminin tüm dünyaya örnek olduğunu belirtti. GSS ile ilgili bilgiler paylaşan Kutlu, “2002'de yüzde 70 olan Genel Sağlık Sigortasının kapsamı bugün yüzde 99,5'e ulaşmış durumda. 2016 yılında yapılan düzenlenme ile Genel Sağlık Sigortası primi tek kaleme indirildi. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı 2022 yılı için 150,12 TL'dir. Bu kişiler aylık olarak ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eşleri, çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsamında olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyorlar. Hafta kapsamında bu yılın ana teması olan kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda çalışmalarımıza değinerek toplumun tüm kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Kayıt dışı istihdamın genişlemesi, bir taraftan çalışanların güvencesiz kalmasına yol açarken, diğer taraftan da kayıtlı istihdam aleyhinde haksız rekabete yol açmaktadır. İl Müdürlüklerimizde görevli arkadaşlarımızın da gayretiyle hep birlikte çalışmalara katma değer katacak tüm taraflarla işbirliği içerisinde bir çalışma anlayışı yürütüyoruz” diye konuştu.

Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 30 düştü

Kurum olarak verdikleri hizmetler ve projelerle kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunduklarını ifade eden Kutlu, “Sosyal Güvenlik Reformunun hayata geçmesi ile birlikte atılan önemli adımlardan bir tanesi de kayıtlı istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50'lerde olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 30'lara kadar düşmüştür. e-Devlet e-SGK SMS sistemimiz SGK sosyal medya SGKWEB TV Alo 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ile 7/24 yanınızdayız” şeklinde konuştu.