İnönü'de Sağlıkçılara Fiziksel Şiddet! Kapılar ve Kameralar Kırıldı!

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde bir haftada 3 kez sağlık çalışanlarına şiddet olayı gerçekleştiği iddia edildi. Son olayda kapılar ve kameralar kırıldı, sağlık çalışanlarına fiziksel şiddet uygulandı. Sağlık çalışanları, bu durumun güvenlik zafiyetinden kaynaklandığını ileri sürdüler.

İnönü'de Sağlıkçılara Fiziksel Şiddet! Kapılar ve Kameralar Kırıldı!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şubesi, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakım ’da bir haftada sağlık çalışanlarına yönelik meydana gelen şiddet olaylarına yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdiler. 

İnönü'de Sağlıkçılara Fiziksel Şiddet! Kapılar ve Kameralar Kırıldı!

SES Malatya Şube Başkanı Cansu Kaplan, sağlık emekçilerinin zor koşullarda çalıştığına vurgu yaparak, “Hemşireler Haftasında, İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakımda bir hafta içerisinde 3 defa sağlık emekçilerini hedef alan olaylar yaşandı. Üçüncü olayda ise bir arkadaşımız direk fiziki şiddete maruz kaldı. Sağlıkta Şiddet Son Bulsun. Şiddeti uygulayanların en kısa zamanda örnek olacak cezaya çarptırılmalarını talep ediyoruz. Olaylara sadece anlık tepki gösterilmesi, kınama mesajları yayınlanması, sosyal medyadan isyan edilmesi yeterli bir çaba değildir. Sağlıkta şiddeti engellemek için caydırıcı yasal düzenlemeler ile tedbirler alınmak zorundadır” dedi.

İnönü'de Sağlıkçılara Fiziksel Şiddet! Kapılar ve Kameralar Kırıldı!

Güvenlik zaafiyeti mi var?

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakım’da son hafta yaşandığı iddia edilen şiddet olayını anlatan SES Yönetim Kurulu Sekreteri Emel Karakuş, “Yoğun bakım koşulları biraz zor. Özellikle bir hastaların enfekte olmasını istemiyoruz. Müdahale sırasında hasta yakınlarının girmesini istemiyoruz. Zaten bir üçüncü basamağız. Onkoloji özellikli bir bölüm olduğu için en ağır hastalarımız var. Onlara müdahale edilirken ya da başka bir hastaya müdahale edilirken içeriye kesinlikle hasta yakını almamaya çalışıyoruz çünkü ciddi müdahaleler bunlar, ciddi sonuçlar doğurabilir. Hasta entübe edildikten sonra bir kişi yanına alınmasına rağmen, hastanın gösterilmesine rağmen, hasta yakını daha sonrasında kapıların kırılması, kameraların kırılması, arkadaşlarımıza fiziksel şiddet uygulanmasının herhangi bir mantıklı açıklamasını bulamadık. Zaten hasta son dönemde, kanser hastası, onkoloji hastası  geriye dönüşü olmayan bir hasta ama her zaman sağlıkçılar olarak biz elimizden geleni yapıyoruz ki bizim yoğun bakımlar bu konuda çok iyi çalışan ayrıca teşekkür ediyoruz. Ama bu şekilde geriye dönüşler hem bizi mobinge uğratıyor hem üzüyor hem çalışma azmi şevkimiz kırıyor hem de eğer ola ki diyelim ki  o insanların elinde her hangi başka bir alet olsaydı belki biz şu an çok ciddi bir yaralanma ya da ölümden bahsedecektik. Bu boyutta bir saldırı, bu konuma gelmesine kadar ve bir hafta 3 kere tekrarlandıysa akla ilk gelecek şey güvenlik zafiyeti. “