Abdullah Ergün

Kaosla beslenen futbolumuz

Abdullah Ergün

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören Sabah gazetesi tarafından düzenlenen Uluslararası Futbol Ekonomi Formunda gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu.

***

Açılış bölümünde konuşan TFF Başkanı Yıldırım Demirören, futbolun sürekli gelişen büyük bir endüstri olduğunu vurgulayarak, "Avrupa futbolunun ekonomik büyüklüğü 14 milyar dolar. Türkiye'de ise ekonomik büyüklük 700 milyon avro seviyesinde. Federasyon olarak son 10 yılda bütçemiz, 143 milyon liradan, 669 milyon liraya ulaştı. Bugün uluslararası 15 marka sponsorumuz ve tedarikçimiz. Bugün itibarıyla 150 milyon lirayı aşan bir sponsor gelirimiz var. Son 10 yılda naklen yayın gelirlerinde çağ atladık. On yıl önce yayın geliri 185 milyon lirayken, bu sezon 2 milyar liraya dayandı. Bu büyüme çok şeyi anlatıyor. Türkiye ekonomisi düzelip, dünya çapında söz sahibi oldukça, hem futbol ekonomimiz yükseldi hem de Avrupa'da söz sahibi olduk. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefi doğrultusunda, futbolumuzu da daha yukarılara taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Ülke futbolunda kendilerini üzen durumların da bulunduğunu aktaran Demirören, şunları kaydetti:

"Maalesef büyümenin getirdiği borçlanma, özellikle büyük kulüpler için çözüm bekleyen önemli bir sorun haline geldi. Süper Lig'deki 18 kulübün toplam borcu, 7 milyar liraya, 4 büyüklerin toplam borcu ise 6 milyar liraya ulaştı. Gelirler 3,3 milyar lira seviyesindeyken, giderler 4,5 milyar lira. Yani her yıl 1,2 milyar lira zarar ediliyor. Yabancı oyunculara sözleşmelerle taahhüt edilen rakam ise 924 milyon avro. Avrupa kupaların katılan takımları önce UEFA denetliyor. Şu anda UEFA'da taslak çalışması biten ve yönetimden geçmek üzere olan yeni bir düzenleme mevcut. Burada net borç ve gelir oranlı bir sınırlama olacak. Biz de uyarlayarak uygulamaya yönelik önümüzdeki süreçte çalışmalar yapacağız. Türk futbolunun bu sorundan kurtulması için çözümler üretmeliyiz. Çıkacak yeni yasalarla, borç yapılandırmalarıyla mevcut mali sorunların çözüleceğine inanıyorum. Özellikle faiz sarmalından kurtulmak çok rahatlatıcı olacaktır. Çözüm; yıldızları tüketmek değil, yeni yıldızlar üretmektedir. Altınorduları çoğaltmak, Cengiz Ünder’leri yetiştirmektir hedef. Birlik ve beraberliğimizi sağlarsak, başaramayacağımız hiçbir şey yok. İnanıyorum ki bu kenetlenme ile 2020 Şampiyonlar Ligi finalini, 2024 Avrupa Şampiyonası'nı ülkemize getireceğiz."

Demirören, gelecek süreçte Spor Toto Süper Lig yayın gelirinin de 600 milyon dolardan, 1 milyar dolar seviyelerine ulaşmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

***

Futbol Federasyonu Başkanımız bu açıklamalar yaparken çok yakın zamanda Ziraat Türkiye Kupası yarı final maçında Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki maçta yaşanan ve yarıda kalan maçı, sonrasında Beşiktaş kulübünün maça çıkmama kararını çabuk unutmuş…

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan olaylı maç aynı gün Avrupa ülkelerinin haberlerinde kapsamlı bir şekilde ele alındığından haberi varmıydı?

Başkan 2020 ve 2024 Avrupa şampiyonasının ülkemize verileceğini konusunda da görüşünü belirtmiş

Son yıllarda UEFA da bekleyen dosya sayımızdaki artışlar, saha içinde yaşanan olaylar ve şike süreci içinde UEFA’ya postalanan gazete kupürleriyle gündeme gelen ülke futbolumuzda ben büyük organizasyonlarının bize verileceğini sanmıyorum.

Daha önce benzer girişimlerde bulunulmasına rağmen bu işi bir türlü kendi lehimize çeviremedik.

Başkanın süper ligin marka değerinin güzel bir rakama geldiğini açıklarken ligimizin kalite değerinin de ne aşamada olduğunu da açıklasaydı çok daha iyi olurdu.

Türk futbolunun büyük kulüplerinden Beşiktaş takımı kupa maçına çıkmıyor. Başkan ligin marka değerinden bahsediyor.

Yaptığı açıklamalar arasında yer alan ve bana göre en önemli olan konu gelinen noktanın özeti gibi.

4 büyük kulübümüzün borç bakiyesi 6 milyara ulaşmış. Bu borcu ortaya çıkartanlara  ‘ bu işi nasıl başardınız?”sorusunu sormak lazım

Başkan son olarak Altınordu kulübü ve Cengiz Ünder hakkında konuşmuş.

Cengiz Ünder, Başakşehir değilde 3 büyüklere gitmiş olsaydı, bugün genç futbolcu Roma’da forma giyemezdi

Başarılı futbolcunun bugünlere gelmesinde Altınordu kulübü ve Başakşehirspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın büyük katkısı olmuştur.

Futbolumuzun marka değerinin yükselmesi başkanın ifadesiyle çok güzel.

Başkanın anlattıklarının gerçekleşmesi herkesin ortak dileği.

Ülke futbolumuzun maddi anlamda üst sıralarda yer alması noktasında başkanla aynı düşüncedeyim.

Fakat futbol kalitesi olarak Avrupa’nın çok gerisindeyiz.

Belki borç bakiyesi noktasında Avrupa da ilk sıralarda olabiliriz.

Buna ilaveten saha içi ve dışında yaşanan olaylar başımızı iyice ağrıtıyor.

Süper ligimiz her zaman gündemin ilk sırasında yer alıyor.

Oysa alt liglerde yaşanan olaylar gündeme fazla gelmiyor.

Liglerde olaysız maçın olduğu hafta yok denecek kadar az. Futbolumuz kaos ortamında gününü gün etmeye devam ediyor.

İşin bir başka boyutu ise bu işlemin televizyon ekranlarında saatlerce konuşulması ve bazen konunun amacı dışına kaydığı konu başlıklarında yorumcular birbirleriyle tartışmaktan ve işi çığırından çıkartma noktasındaki becerilerine devam ediyorlar.

Kısaca futbolumuz konuşuldukça dibe vurmaya devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları