Tohum satışları iyi

Zahireciler Odası Başkanı Bülent Artun, yerli ve ithal tohumlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Artun, yeşillik ürünlerinde daha çok yerli tohumların rağbet gördüğünü belirterek, ticari amaçlı tohum alanların genellikle ithal tohum aldığını söyledi.

Tohum satışları iyi

Artun, tohum satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, yeşillik ürünlerinde yerli tohumların ekilmeye başlandığını, domates, salatalık, patlıcan gibi ürünlerin de yakın zamanda ekimine başlanacağını vurguladı. Artun, “Şuan tohumda çok iyi satış var, vatandaş ekim yapıyor. Bahçesi, tarlası, yazlığı olan herkes tohum ekiyor, vatandaş kendi ürününü kendi çıkarmaya çalışıyor. Tabi ektiğini kendi yiyebileceği kadar ekim yapıyor. Şuanda bu mevsimde maydanoz, tere, rokka, yeşillik ekimi var. Bir hafta sonra salatalık ekimi var. Biber ve domatesi sedir yapmak için tohumlarını alıyorlar şuan. Tohumları erkenden sedir yapıp ekmek için yapacaklar. Satışlarımız çok güzel, fiyatlarımız da çok uygun. Burada yabancı tohum yok sayılır, genellikle yerli tohum kullanılıyor. Yabancı tohum alanlar genellikle ticari amaçlı olanlar kullanıyor. Ticaret için genellikle yabancı tohum alırlar ki o da çok pahalıdır. Ticari amaçlı kullanılan hibrit tohumu maalesef dışardan geliyor. Yeşillikler, soğan gibi ürünlerin ekimi başladı. Salatalık, kabak, çekirdek gibi tohumlar ekilmeye başlanacak, daha sonra sedirler çıkınca domates, biber, patlıcanlar ekilecek” dedi.

İthal tohumun verimi yüksek

Artun, ithal tohumun veriminin yüksek olduğundan dolayı tercih edildiğini dile getirerek, “Küçük bahçeleri, sadece kendisi ve ailesi için ekim yapanlar yerli tohumu kullanıyor. Kendim ekiyim, kendim yiyeyim diyenler yerli tohumu tercih ediyor ama ticaretini yapanlar, satmak için ekenler genellikle yabancı tohum kullanıyor. Satma amaçlı oldu da mı ekseriyetle kavun karpuz için isteniyor, ithal tohumun verimi çok yüksek bundan dolayı tercih ediliyor. Yabancı tohumun 200 gramı 400 lira civarında, biraz pahalı ama verimi yüksek. Sebze tohumlarının yanında ayrıca yonca, fiğ, korunga, yulaf ekiliyor, onlarında baya satışı iyi durumda ve ayrıca yerli üretim hepsi. Yonca ve fiğ ekimi bitmek üzere. İthal ürünlerde genellikle kavun, karpuz, domates, salatalık gibi ürünler daha çok verim alınabiliyor, bu yüzden ticari amaçlı satın alanlar ekim yapıyor. Ama ithal ürün de tohumu ikinci kez kullanılamıyor, yani bir karpuzun çekirdeğini alıp tekrar kullanamıyorsun” diye konuştu.