Abdullah Ergün

Yine takım savunmasıyla kazandılar

Abdullah Ergün

Topa daha çok sahip olanın değil takım savunmansı iyi yapan tarafın kazandığı maçta Yeni Malatyaspor ligin dönüm maçını alarak ligde sağlam bir konuma geldi.

Maçın kilit isimleri olarak listenin en başına yazacağım Alanyaspor’dan Efecan’ın hareketli futbolunu ilk sıraya yazabiliriz.

Rakip ceza alanı çevresinde iyi pozisyon alan kolay adam eksiltmesi kendi adlarına büyük avantaj olacaktı.

Bu tip oyuncuları etkisiz hale getirmek için alan savunmansı ve boş alan bırakılmamı gerektiği biliniyor.

Murat Yıldırım ile bu işi yapmaya çalışan Yeni Malatyaspor’da Donald’ın yapacağı katkı hücum bölgesine daha organize gelen Alanyaspor’un işini çıkılmaz hale getirecekti

Savunmanın sağında görev yapan İssam’ın akıl dolu futbolu ve kritik hamleleri, Erkan’ın Aden desteği olmadan Efecan gibi bir oyuncuya karşı yaptığı savunma, Murat Akça ve Sadık ikilisinin Galatasaray maçında kaldığı yerden aynı futbollarına devam etmeleri Yeni Malatyaspor’a rakibe daha fazla pas yapma şansı vermesine rağmen maçı kazanması kendilerini özel takım statüsüne gelmesi için yeterli nedenlerin başında geliyordu.

Aslında golü erken bulan Yeni Malatyaspor’un orta sahada topa daha çok sahip olması ev sahibi ekibin maçın büyük bölümünde Yeni Malatyaspor kalesine gelmesine engel olabilirdi.

Murat Yıldırım ve Donald için en uygun şartlar oluşmuştu.

Fakat Donald’ın sakatlanarak oyundan çıkması takımın hem hücum hemde savunma yönünün aksamasına neden oldu.

Hafta içinde kupa maçında iyi bir performans ortaya koyan Sulley’ın penaltı pozisyonunda yaptığı olumsuz hamlenin dışında Murat Yıldırım ile orta sahada verdiği mücadele ve sonradan oyuna dahil olan Ahmet ile Yeni Malatyaspor’un kontra atak futboluna uygun şartlar ortaya çıktı.

Aleksic ve Adem’ın boş alan buldukları anda final paslarında yaşanan olumsuzluklar maçın son dakikalarını her futbol karşılaşmasında ve bilinen görüntülerin bu maçta da yaşanmasına neden oldu.

Sadık, Murat Akça ve maçın son bölümlerinde savunmanın ortasında yüksek toplara karşı önlem almaya gelen Khalid ile takım savunmanının belli bölümlerinde daha etkin kullanana Yeni Malatyaspor yine bilinen savunma anlayışla maçı kazanan taraf oldu.

Bazen topu rakibe vermek ve topun arkasına geçmek riskli olabiliyor.

Bunun karşılığını iyi savunma yapmanız halinde alabilirsiniz.

Yeni Malatyaspor için ligin en iyi savunma yapan takımları arasında ilk sıralarda göstermemiz bu düşüncenin eseri.

Alanyaspor’un hücum bölgesinde daha fazla oyuncu bulunduracağı maçın ilk dakikalarında belli olmuştu.

Efecan’ın üzerine kurulu hücum organizasyonlarında savunma kurgunuzun daha dikkatli ve yardımlaşmaya dayalı olması gerekiyor.

Murat Yıldırım, Donald, Sulley ve Ahmet ile bu işin rahatlıkla yapılacağı Alanyaspor maçında da belli oldu.

Hücum bölgesinde görev yapan isimlerin boş alan ve kontra ataklarda daha etkili olmaları halinde takım savunması hak ettiği değeri görecek.

Issam ve Erkan ‘ın maç süresince savunmada kalmaları bu tip takımlar karşında yapılması gereken doğruların başında geliyor.

Günümüz futbolunda topa daha çok sahip olan tarafın sahadan mağlubiyetlere ayrıldığı biliniyor.

Topu rakibe vermek ve topun arkasına geçtiğiniz zaman iyi savunma yapan ve rakibe boş alan bırakmamak maçların kazanılması için yeterli nedenlerin başında geliyor.

Yeni Malatyaspor ligin artık elit takımları arasında ki yerini haklı olarak almış durumda.

Savunma futbolu oynadığı için eleştirilen Yeni Malatyaspor’a bu yakıştırmayı yapanlar büyük kulüplerin savunma noktasında yaşadıkları ve maçı kurtarmak adına savunmalarını daha etkili kullandıkları maçları ne çabuk unutuyorlar.

Yeni Malatyaspor, günümüz futbolunda hem savunmayı hem de hücumu etkin kullanarak doğru yolda olduğunu Alanyaspor maçında da gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları