Üreticilere destek verilmedi

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, kayısıda hasar tespit çalışmaları yılan hikayesine döndüğünü belirterek, 'Malatya'da 14-15 Nisan geceleri son yılların en etkili zirai don olayı yaşandı. Çalışmalar kısa sürede tamamlanacak denildi ancak, aradan 50 gün geçmesine rağmen hasar tespit sonuçları açıklanmadığı gibi, üreticilere 1 kuruş destek de verilmedi. İlk gün halkın gazını almak için yanınızdayız diyenler 50 gündür ortalarda görünmüyorlar' dedi.

Üreticilere destek verilmedi

CHP Genel Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında ülke ve Malatya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TÜİK’in enflasyon verilerinin memur ve emekli maaş zamlarını düşürdüğünü ifade eden Ağbaba, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon açıklamalarını da eleştirdi.

Beklentiler karşılanmalı

Malatya'da 14-15 Nisan geceleri son yılların en etkili zirai don olayı yaşandı. Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Yazıhan, Darende, Kale, Elâzığ Baskil gibi düşük rakımın olduğu yerlerde yüzde 70’in üzerinde bir zarar oluştuğu dile getirildi. Zirai don nedeniyle çiçek veya tomurcuk aşamasında bulunan kayısının ne kadar etkilendiğini belirlemek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, mahalle bazında hasar tespit çalışmalarına 15 Nisan’da başlandığı açıklanmıştı. Çalışmalar kısa sürede tamamlanacak denildi ancak, aradan 50 gün geçmesine rağmen hasar tespit sonuçları açıklanmadığı gibi, üreticilere 1 kuruş destek de verilmedi. AK Parti Milletvekilleri zirai dondan sonra teker teker açıklama yapıp “Çiftçimizin yanındayız” dediler. İlk gün halkın gazını almak için yanınızdayız diyenler 50 gündür ortalarda görünmüyorlar. ‘hasar tespiti Cumhurbaşkanına sunulacak ve destek talep edilecek’ “Tarım Bakanı Malatya çiftçisinin yanında“ “Tesbit sonrası halkın yaraları sarılacak” Dediler ama her zaman ki gibi Malatyalı üreticiyi yüz üstü bıraktılar. Devlet en zor anında vatandaşının yanında olmayıp ne zaman olacak? Hasar tespitinin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Sadece borçları erteleyerek bu yara sarılmaz. Hasar gören tüm üreticilere, hasarlarının boyutuna göre nakdi katkı sunulmalıdır. Bu süreç daha fazla uzatılmadan Malatyalıların beklentileri karşılanmalıdır” dedi. 

Malatya’ya üvey evlat muamelesi yapılıyor

Tarım Bakanlığı desteklerinde Malatya’ya üvey evlat muamelesi yapıldığını savunan Ağbaba, “Kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik yatırımlarının desteklenmesi gereğince yapılan Makine Ekipman Hibe Desteği başvuruları geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Motorlu çapa makinesi, sırt tırpanı, motorlu şarjlı testere/tırpan, Pülverizatör gibi makine ve ekipmanlarının desteklenmesini amaçlayan hibe programında aralarında Malatya’nın da bulunduğu bazı şehirlere haksızlık yapıldığı belirtiliyor. Malatya makine ekipman hibe konusunda istediğini alamazken bir diğer mağduriyet de sulama hibelerinde yaşanıyor. 81 İlin sulama hibesi için başvuruların ardından 27 ilin hibe desteğinde kesintiye gidileceği bu illerden birinin de Malatya olacağı belirtiliyor Malatya’nın 8 milyon liralık sulama hibesi için başvuru yaptığı, bu rakamdan 2 milyon liralık kesintiye gidilebileceği belirtiliyor. Böylece bir tarım kenti olan Malatya’da hem makine ekipman hibe desteği hem de sulama hibesinde bir kez daha üvey evlat muamelesi görecek. Tarım Bakanlığı tarafından en çok destek verilmesi gereken şehirlerden biri olan Malatya’nın desteklerden mahrum bırakılmasının düşündürücü. Çok verimli topraklara sahip, üretim miktarı ve üretici sayısı ile önemli bir şehir. Ancak bu kadar verimli topraklara sahip olmasına rağmen, AK Parti tarafından bir türlü istediği değeri alamamaktadır” dedi. Tarım Bakanlığı şehirler ve üreticiler arasında ayrım yapıyor. Malatya’da 2 bin 476 üretici makine ekipman desteğine başvuru yapmış,476’sına destek çıkmış, komşu illerimizin birinde 600 üretici hibeye başvuru yapıp 441 tanesine destek verilmiş. Yani Malatya’da her 5 kişiden 1’i destek alırken, komşu ilimizde neredeyse her başvuru yapan kişi destek alabilmiş. Bu çelişki ve haksızlığın sebebi kamuoyuna mutlaka açıklanmalıdır” diye konuştu.

Haksızlıklara son verilsin

Ağbaba, Malatya’nın sulama suyu konusunda yıllardır sorunların çözülemediğini belirterek, “Milletvekili olduğum günden beri Malatya’nın sulama suyu sorunlarını konuşuyoruz. Sulama yetersiz olduğu, sağlıklı bir sulama planlaması yapılmadığı için zaman zaman kanalizasyon suyuyla bile sulama yapıldığını biliyoruz. Bu şartlar altında Malatya’nın sulama hibesinde kesintiye gidilmesini düşünmek bile üzüntü verici. Sulama hibesi desteğinin kesileceği iller arasına Malatya’yı almak kimin fikridir? Buna neden ihtiyaç duyulmuştur? Bir taraftan sulama hibelerinin kesintilerini konuşurken, diğer tarafta Malatya’da su çalıştayı düzenlenmesi başlı başına çelişki. Makine ve ekipman ile sulama projelerinde Malatya’nın uğradığı haksızlıklara son verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.