Malatya'ya damga vurduk

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti'nin geçtiğimiz 20 yılda siyasete getirdiği yeni anlayışla, yaptığı hizmetlerle, kazandırdığı eserlerle Türkiye'nin ve Malatya'nın her karışına damgasını vurmuş bir parti olduğunu ve Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamının 5-10 katı hizmetler yaptığını belirterek, 'Milletimize sadece hizmet etmenin ve eser kazandırmanın gayreti içindeyiz' dedi.

Malatya'ya damga vurduk

AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, gazetemizi yeni yerinde ziyaret etti. Ziyarette konuşan milletvekili Çalık, şimdiye kadar hep milletle beraber yürüdüklerini, hareket ettiklerini, hakkın ve halkın rızasından başka bir gaye gütmediklerini belirtti. Çalık, “Bundan sonra da milletimizin gösterdiği istikamette yürümekte kararlıyız. Biz, milli iradenin üstünlüğünü güçlendirmeye, ülkemizi, ilimizi yeni yatırımlar ve projelerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Çalık, muhalefetin “19 yılda ne yaptınız” eleştirilerine de cevap vererek 19 yıllık AK Parti iktidarında Malatya’ya yapılan hizmetlerin özetini ve yeni yatırımları anlattı.

Sağlıkta hizmet kalitesi arttı

Çalık, Malatya’da son 19 yılda eğitimde 5 bin 35 adet derslik inşa ettiklerini ve 71 adet okulun yapımının da devam ettiğini belirterek, bu okullarında tamamlanmasıyla kentte bin 244 yeni derslik kazandırılmış olacağını söyledi.  Sağlıkta 3 bin 300 yatak kapasiteli 10 hastane, 425 birinci basamak sağlık hizmetleri tesisi ile sağlıkta hizmet kalitesini artırdıklarını kaydeden Çalık, “Halen 23 yatırımımız var ve 9’unun yapımı devam ediyor. Bu arada 100 yataklı Doğanşehir Devlet Hastanemizi önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. 300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanesi, 10 yataklı Doğanyol İlçe Entegre Hastanesi ile Arapgir Devlet Hastanesinin ek bina inşaatı da bitmek üzere. Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi de iki yıl içerinde tamamlanacak ve özellikle ağız, diş hastalıkları konusunda ciddiyet teşkil eden rahatsızlıkların şifa merkezi olacak” dedi.

Gençlik için 38 yatırımımız var

Gençlik ve sporda 2 gençlik merkezi, 39 spor tesisi ile yükseköğrenim yurtlarındaki öğrenciler için 11 bin yatak kapasitesinde artışın olduğunu kaydeden Çalık, “Yükseköğrenim burs ve kredi tutarını lisans öğrencileri için aylık 45 liradan 650 liraya, yüksek lisans öğrencileri için 90 liradan bin 300 liraya, doktora öğrencileri için 135 liradan bin 950 liraya yükselttik. 2021 yatırım programında ilimizde 38 tane gençliğimiz için yatırımımız var. Size sadece şunu söyleyeyim Melekbaba Gençlik Merkezi’nin hemen yanında 58 dönümlük alanda Kaynarca Spor Kompleksimizin yapımı devam ediyor ve inşallah 2023 yılında hizmete açacağız” diye konuştu.

Adalet teşkilatını güçlendirdik

Malatya’da hakim-savcı sayısı ile adli personel sayılarını hızla arttırdıklarını kaydeden Çalık, “Adalet Teşkilatını güçlendirdik. Bu hizmetlerin en yüksek standartlarda verilebilmesi için Malatya’mızda Yeşiltepe’de yıkılan Askeri Hastanenin 100 bin metrekarelik alanı içerisine yeni adalet sarayı yapacağız. Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, yapım ihalesi gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu. Çalık, içişlerinde yerel yönetim mevzuatlarında yapılan düzenlemelerle mahalli idare sistemini mali olarak güçlendirmenin yanında daha demokratik, şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturduklarını söyledi. Ulaştırmada 36 kilometreden devraldıkları bölünmüş yol mesafesini 444 kilometreye çıkarttıklarını kaydeden Çalık, “2002 yılına kadar Malatya’mızda BSK’lı yol sıfır iken, 2003-2021 yılları arasında(1 Eylül 2021 tarihi itibariyle) 317 kilometre yaptık. Proje bedeli 538 milyon TL olan 53,5 kilometre uzunluğundaki Kuzey Çevre yolumuzun yapımı devam ediyor inşallah 2023 yılında hizmete girmiş olacak. 27,6 kilometrelik Kuluncak-Hekimhan bağlantı yolunun yarım kalan 5,7 kilometrelik kısmının tamamlanması için yapım ihalesi de gerçekleşti. Yine 23,7 kilometre uzunluğundaki Pütürge ayrımı-Doğanyol il yolunun yapımı devam ediyor. Demiryollarında 20 milyon TL tutarında Yazıhan’a üst geçit yapılıyor ve önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız ve yine Doğanşehir İstasyonuna yaya alt geçidin yapımı ise tamamlandı. Yine ilimize 9 bin 625 metrekare olan mevcut havalimanı terminal binasının yanına 26 bin 765 metrekare büyüklüğünde 2,5 milyon yıllık yolcu kapasiteli yeni bir terminal binası kazandırıyoruz. Malatya’mıza gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış sağlayarak bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacak ve ticaret faaliyetlerini daha da hareketlendirecek” diye konuştu.

TMO bu yıl için müdahale alımlarına hazır

Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan ve kent ekonomisinin can damarı Malatya kayısısından son 10 yılda 1 milyon 45 bin ton ihracatın gerçekleştiğini ve karşılığında yaklaşık 3,5 milyar dolar gelir elde edildiğini ifade eden Öznur Çalık, Toprak Mahsulleri Ofisinin de(TMO) bu yıl için müdahale alımlarına hazır olduğunu belirtti. Çalık, son 19 yılda Malatya’da tarımsal desteklemeler kapsamında üreticilere 1,9 milyar TL ödeme gerçekleştirildiğini ifade ederek, “2002’de sadece 181 bin lira hayvancılık desteği verilmiş iken 2020’de yıllık 33 milyon lira hayvancılık desteği verdik” dedi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 3 milyar TL yatırım yapılarak bugüne kadar 86 adet tesisin hizmete alındığını belirten Çalık, Arguvan ilçesinde 174 bin dekar araziyi sulayacak Yoncalı Barajının ise ön yüz beton imalatlarının yapımının sürdüğünü kaydetti. 

6 bin 205 deprem konutunun ihalesi tamam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Battalgazi Belediyesi yanındaki Malatya Millet Bahçesinin vatandaşların hizmetine sunulduğunu ifade eden Çalık, Yeşilyurt Millet Bahçesinin de yapılacağını kaydetti. Çalık, 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice merkezli depremden etkilenen Malatya’da bin 55’i kırsal konut olmak üzere toplamda 6 bin 205 deprem konutun yapım ihalesinin gerçekleştiğini ve etaplar halinde tamamlanan konutların teslimatlarının hak sahiplerine yapıldığını kaydederek, Battalgazi Şehit Fevzi Mahallesinde 679 konut, 18 işyeri, kafeterya, sosyal donatıları kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaların başladığını söyledi. Son 19 yılda sanayi ve teknoloji alanında Malatya’ya 900 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Öznur Çalık, “Mevcutta 1,2 ve 3.OSB’lerimizde toplam istihdam sayısı 30 bin. Şunu söyleyeyim ki 1.OSB’mizin devamı olan 3.OSB’de 34 fabrikamız çalışıyor ve 12 adet parselde ise firmalar proje aşamasındadır. Günlük 80 bin metreküp kapasiteyle uzun yıllar sanayinin arıtma yükünü taşıyacak arıtma tesisinin yapımı ise devam etmektedir” dedi.

Tekstilkent Projesi'nin ihalesi bu ay

Çalık, Malatya’da hayata geçirilecek Tekstilkent Projesi ile 3 bin 500 gencin istihdam edilmesinin sağlanacağını ve 27 Eylül 2021 tarihinde Battalgazi Hatunsuyu ile Darende Teksilkent'in, 4 Ekim’de ise Pütürge Teksilkent’in yapım ihalesinin gerçekleştirileceğini belirtti. Çalık, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile Teksilkent Projesi'ni konuştuk. Malatya'da 3 bin 500 kişilik istihdam sağlayacak fabrikaların projeleri Bakanlığımızca onaylandı. Yeşilyurt ilçesi 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 500 kişilik fabrika inşa edeceğiz. Battalgazi ilçesi Hatunsuyu Mahallesi'nde 500 kişilik, Pütürge ilçesinde 500 kişilik, Darende ilçesinde 500 kişilik, Akçadağ ilçesinde 500 kişilik istihdam sağlayacak fabrikalar kurulacak.” değerlendirmesinde bulundu.

9 bin 710 esnafa 37 milyon TL destek

Arslantepe Höyüğü’nün Türkiye'nin 19. varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesinin önemine değinen Çalık, herkesin çabası ve katkısıyla bu kararın alındığını belirterek, “Bundan sonra Arslantepe Höyüğü’nü ve Malatya’yı çok daha yoğun bir şekilde dünya duyacak. Malatya kültür turizmi ve kent ekonomisine ciddi katkı sunmuş olacak” dedi. Ticaret Bakanlığı tarafından esnafa yönelik 3 bin lira ve 5 bin liralık hibe desteğinden Malatya’da 9 bin 710 esnafa 37 milyon TL destek verildiğini sözlerine ekledi.