'Yerinde Dönüşüm' destekleri arttırılıyor mu?

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Yerinde Dönüşüm desteklerinin arttırılması için girişimleri sürdürdüklerini belirterek, 'Yerinden dönüşümdeki hibe ve kredi desteği güncellemesi amacıyla uğraşıyoruz' ifadelerini kullandı.

'Yerinde Dönüşüm' destekleri arttırılıyor mu?

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremleri sonrasında konteynerde faaliyet gösteren Malatya Net Haber Gazetesini ziyaret etti. Net Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Kanar'ın sorularını yanıtlayan Ölmeztoprak, gündeme dair açıklamalarda bulundu.Malatya'nın kalkınması için yapılan çalışmaları aktaran Ölmeztoprak, Yerinde Dönüşüm desteklerinin arttırılması için girişimleri sürdürdüklerini belirtti.

İnşaatlar hızlanacak

Deprem konut inşasının yaz aylarında hızlanacağının altını çizen Ölmeztoprak, "Anahtar teslimatlarına geçtik. AFAD başkan yardımcımızla ve AFAD yetkililerimizle de görüşüyorum. Kaba inşaatlar bitti. Detay inşaat alanlarında bir takım eksiklikler olduğu için vatandaşlarımız sorun yaşamasın istiyoruz. Yani çok küçük bir su kaçağı var diyelim. Onu bile yaşamasın diye, son kontroller gerçekleştiriliyor. Konteynırlarda bir kış daha geçirmek ağır bir süreç ve önümüz yaz. Yazla birlikte inşaat sezonunun devam edebileceği altı ayın içerisinde girdik" diye konuştu.

Rezerv alan süreci devam ediyor

Rezerv alana dair konulara değinen Ölmeztoprak, "Rezerv alan sürecine girdik. Bazı yerlere gidiyorum. Diyor ki; vekilim benim evim rezerv alanın içerisinde fakat hafif hasarlı. Bunu rezerv alandan çıkarın. Başka hiçbir şey söyletemiyorsunuz.  Bunu çıkarın demek uzmanların işi. İncelemeler yapılması lazım. Hafif hasarlı ise karot testinin yapılması gerekir. Binanın yapımına göre değerlendirmek lazım. Hafif hasar yapının sağlam olduğu anlamına gelmez. Yapının ömrünün de değerlendirilmesi gerekir.  Bazı vatandaşlarımız rezerv alanlara dahil olmak istiyor. O ilçede imarın sorumlu olduğu belediye başkan yardımcısına diyorum ki, dün Zafer Mahallemizdeydim. Sadece bir bölüm rezerv alana alınmış. Başkanım diyorum, diğer bölümler neden rezerv alan içerisinde değil? Mahalleli bütün mahallenin rezerv alanına girmesini talep ediyor. Teknik açıdan binaların sağlığı gibi gerekli incelemeler yapılıyor.  Uymadığı zaman biz oraları alamıyoruz diyorlar. Rezerv alan süreci tamamıyla bitti demek. O sürecin gidişatına, tabiatına aykırı. Bir yer, gelir önümüzde ve başka türlü o yerin içerisinden sağlam yapılaşmayla çıkamayacağımızı hisseden o teknik ekip, ona göre değişebilir" açıklamasını yaptı.

Sosyal konutlar, afet konutlarına dönüştü

Deprem öncesinde TOKİ tarafından yürütülen sosyal konut projeleri hakkında konuşan Ölmeztoprak, "Malatya'da devam eden sosyal konut projeleri vardı. Depremden sonra bu sosyal konutlarda hepsi afet konutlarına alındı. Yani afet konutları ve hak sahipliklerinin mağduriyeti giderilmeden başka hiçbir proje ve hiçbir ad adı altında TOKİ bir çalışma gerçekleştirmiyor. Halk sahiplerinin durumu ve mağduriyetlerinin giderilmesi her şeyin üstünde" dedi. Yerinde Dönüşüm destekleri arttırılıyor mu?

Yerinde dönüşüm destekleri artacak mı?

Ekonomik kısıtlamaların deprem bölgesi üzerinde etkisinin olmayacağını vurgulayan Ölmeztoprak, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla tüm bakanlarımız bu özelde de Cumhurbaşkanı Yardımcımız Devlet Yılmaz'ın talimatlarıyla ve koordinasyonun başındaki idaresiyle, tasarruflarıyla birlikte burada herhangi bir dediğiniz ölçüde bir tasarruf ya da bir duruma gidilmesi söz konusu dahi değil. Olmayacak. Fakat yerinden dönüşümdeki hibe ve kredi desteği güncellemesinde de inşallah diyeyim, uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı.