Zanaata önem veren yok

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (MESKKK) Başkanı Ali Evren, bir çok meslek grubunun çırak bulamama sıkıntısı yaşadığını belirterek, 'Çırak fazla yetişmediğinden sektörler git gide azalmaya başlayacak. İlimizde zanaata önem veren kimse yok. Ama ileride zanaatın değeri anlaşılacak geri gelecek ama o zamanda bulamayacaklar. Sanayi sitelerinin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Böyle giderse sanayi sitelerinin gelişmeyeceğinden korkuyoruz' dedi.

Zanaata önem veren yok

Ülke genelinde birçok meslek grubu çırak bulamama sıkıntısı yaşıyor. Çırak yetişmemesi birçok meslek grubunu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Çırak yetişmemesinin en büyük sıkıntısını ise sanayi sitesinde bulunan esnaflar yaşıyor. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (MESKKK) Başkanı Ali Evren, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni neslin rahat iş yapmak istemeleri ve zorunlu eğitimden dolayı sanayide yetiştirecek çırak bulamadığını belirtti. 

Hem okuyup hem mesleğini yapsınlar

Zanaat mesleklerinin hiçbir zaman ölmeyeceğini vurgulayan Evren, “Meslekler hiçbir zaman ölmez ama azalır; bakırcılar, ayakkabı sektörü gibi sayıları azalır. Sanayide şuanda revaçta olan araba tamirciliği. Çocuk araba kullanmaya heveslendiği için o mesleğe yönleniyor. Eskiden öyle değildi. Sanatın en güzeli olan; mobilyacılığa, marangoza, bakırcılığa, ayakkabı imalatına giderlerdi. Bu süreçten sonra bir gelişme oldu anlamadık gitti. Noksanlık en çok anne babada var. Çocuğu haylaz yetiştirdiler, telefonu eline verdiler. İş bulursan çalışırsın dediler. Aile götürüp ustaya bırakması lazım. İster lokantaya ister sanayiye götürsünler. 25’e yakın meslek dalımız var.  Bunları aşmamız lazım. Önce ailelere sonra da gençlere çok iş düşüyor. Devletimizin okuyan gençlerimize desteği vardı. İster meslek liselerinde isterse Anadolu liselerinde okusun sadece sanayide çalışmak kaydıyla 8 aylık bir İŞKUR desteği vardı. Herkes okuyor, üniversiteyi bitirip boş geziyor, tabi gezer. Biz geçlerimizin okurken koluna bilezik takmasını istiyoruz. Hem okuyup hem mesleğini yapabilsin. Okul bittikten sonra iş bulamazsan sanatına devam edersin, iş yeri açıp üretim yapabilirsin.  Devletimiz, iş yeri açanlara faizsiz 100 bin liraya kadar kredi veriyor. Bunları teşvik ediyoruz.  Makine aldığınız zaman hibe desteği var. Ama yapan kimse yok. Onun için iş alemi katılaşmaya başladı” dedi. 

Ustalar çırak bulamıyor

Evren, ustaların çırak bulamadığını vurgulayarak, “Esnaflar, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor. Ustalarımız çırak bulamadığından çok mağdur. İşsizlik var diyorlar, işsizlik nerde var. İş beğenmemezlik var. Bir yere müracaat etme yok. İŞKUR gönderiyor işi beğenmiyorlar. Binlerce insan çalışıyor. Biz sanayi sitelerinin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Böyle giderse sanayi sitelerinin gelişmeyeceğinden korkuyoruz. Çırak fazla yetişmediğinden sektörler git gide azalmaya başlayacak. Bunları aşmamız lazım” diye konuştu.

İnsanlar zanaattan uzaklaştı

Ailelere çağrıda bulunan Evren, “Burada anne babalara çok iş düşüyor. Rica ediyoruz Okumuyorsa çocuklarını sanata versinler, okuyorsa tatillerde göndersinler okulun yanında meslek de öğrensinler. Adam hem çalışmış hem de okumuş mühendis olmuş iş yerini açıyor. Biz çocuğun temelde yetişmesini istiyoruz. Çünkü pratik oluyor. İş yeri sahiplerine şu çağrıda bulunmak istiyorum: Takviyeli bir şekilde ücretlerini artırsınlar. Şimdi asgari ücretle geçinmesi zor. Eskiden haftada bin TL veriyordun yetiyordu ama şimdi yetmez. Meslektaşlarımızın çıraklığa özendirmeleri için üç beş kuruş ücret artışı yapmaları gerekiyor. Yüzde yüz özendirmeleri lazım ki meslekler ayakta dursun. Bu sanatı öğrenmesi için özendirmeleri gerekiyor.  Bu şekilde olursa sanata yazık olur. İlimizde sanata önem veren kimse yok. Sanatlar gidiyor. Havadan kazanmakla ticaret yapmak arttığı için insanlar zanaattan uzaklaştı. Ama ileride sanatın değeri anlaşılacak geri gelecek ama o zamanda bulamayacaklar” şeklinde konuştu.