Ülkeyi bitirdiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, artan maliyetlerin çiftçilerin üretim yapmasını zorlaştırdığını, hayvan üreticilerinin ise bitme noktasına geldiğini söyledi. Kiraz, 'İktidarın 20 yılda yaptığı tek şey ülkede üretimi bitirmek oldu' dedi.

Ülkeyi bitirdiler

Gündeme ilişkin açıklama yapan Kiraz, iktidarın, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ülke ekonomisinin altına 31 Aralık 2022 gece yarısı patlayacak bir saatli bomba yerleştirdiğini savundu. “Zenginler daha fazla para kazansın diye parayı fakir fukara ödüyor” diyen Kiraz, şunları kaydetti: “Kur garantili mevduat sisteminde, fark ve faizi kim ödüyor, hazine. Bu şu anlama geliyor; parayı, fakir fukara insanlar ödüyor. Sadece dört ayda Kur Korumalı Mevduattan 37,2 milyar TL ödediler. 10 milyar TL vergiden de vazgeçtiler. Şirketlere ise kredi sınırlaması getirdiler. Kur korumalı mevduat sistemi ülkeyi, geniş kesimlerini yoksullaştırmaya devam edeceğini görüyoruz. Türkiye’de tarımın bitme noktasına geldiğini, hayvan üreticilerinin girdi maliyetleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşadık. Tarımda üretici fiyat artışı yıllık yüzde 149’a yükselirken, tarımsal girdi fiyat endeksindeki artış ise yüzde 124’e çıktı. İktidar, et ve canlı hayvan ithalatıyla ülke besiciliğini tükenme noktasına getirdi.” 

Üreticiler, bitme noktasına geldi

Çiftçilerin yüksek mazot fiyatının yanı sıra artan gübre ve ilaç fiyatlarının altında ezildiğini dile getiren Kiraz, “İktidar tarım ve hayvancılıktaki politikalarıyla ülkede üretimi yok etti. Artan maliyetler üreticinin bırakın tarlasını ekmesini, tarlasına gitmesine bile engel oluyor. Mazot fiyatları ortada. Çiftçi traktörüne yakıt koyamıyor ki tarlasına gidebilsin. Ayrıca, artan maliyetler, çiftçinin alın terini bile karşılamıyor. Hayvancılık noktasında da üreticilerimiz oldukça dertli. Gittiğimiz her yerde “artık bu işi yapmak istemiyoruz” diyen üreticilerle karşılaşıyoruz. Hayvanlarına yem alamayan üreticiler, bitme noktasına geldi” açıklamasında bulundu.