Yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye'den çekmeye başladı!

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği ilaç kuru üzerine yapılan yüzde 25'lik zammın reel kurun yarısında kalması ilaç teminini zorlaştırdı. İlaçta kullanılan kur ile gerçek kur arasında gittikçe açılan makas nedeniyle, yabancı ilaç firmaları ilaçlarını Türkiye'ye getirmek istemiyor. Kritik önemdeki ilaçlar Türkiye'den çekilmeye başlandı. İlaçların eşdeğeri de bulunmuyor.

Yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye'den çekmeye başladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 14.03 TL’den 17.54 TL’ye çıkarak yüzde 25 zamlandı. Yapılan artışa rağmen belirlenen miktarın reel Euro kurunun yarı seviyesinde kalması ilaç sorununun büyümesine neden oldu. 

Halktv.com'da yer alan habere göre, bazı yabancı ilaç firmalarının zam oranlarını düşük bularak ilaçlarını Türkiye’den çekmeye başladıkları ortaya çıktı.

İlaç euro kuru, önceki yıllarda senede bir defa şubatta güncellenirdi. Güncelleme tarihi yaklaşınca kısa bir süre ilaç tedarikinde bir miktar sıkıntı çıkardı.

Yabancı ilaç firmaları ilaçlarını Türkiye'den çekmeye başladı!

Ancak ilaç euro kuruyla, reel kur arasındaki makas açıldıkça sıkıntı başlamış bazı ilaçlara ulaşmak çok zor hale gelmişti.

Son olarak 16 Aralık’ta ilaçlara yüzde 25 zam gelmiş ve böylece 14 lira seviyesindeki kur 17 lira 55 kuruşa çıkmıştı.

Bu zam güncel reel kurun hemen hemen yarısı anlamına geldiği için yabancı firmaların bazı ilaçlarını Türkiye pazarından tamamen çektiği bildirildi.

Yabancı ilaç firmaları ilaçlarını Türkiye'den çekmeye başladı!

Habertürk TV’ye göre üç firma Türkiye pazarına bazı ilaçlarını artık satmayacak. Epilepsi, parkinson ve migren gibi hastalıklar için hayati önemde olan ilaçların da çekildiği kaydedildi.

Ayrıca çekilen bazı ilaçların eş değerlerinin olmadığı da belirtildi.