Deprem konutları tamamlandı: İnşaat sektörü yön değiştirdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 'Deprem Bölgesi Konut Arzı ve Bölgesel Kira Enflasyonu Gelişmeleri' araştırma raporuna göre Malatya'nın da aralarında bulunduğu afet bölgesinde, deprem konutu projelerinin büyük ölçüde tamamlanmasının ardından inşaat sektöründeki kapasitenin de bölge dışına yönelmeye başladığı kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Deprem Bölgesi Konut Arzı ve Bölgesel Kira Enflasyonu Gelişmeleri" başlıklı araştırma raporunu yayımladı. Raporda en dikkat çeken konular arasında ise inşaat sektöründeki durağanlaşma yer aldı. Raporda, Malatya ve depremlerden etkilenen illerde inşaat sektöründe istihdamın gerilediği ve sektörün diğer illere kaymaya başladığı ifade edildi.
İnşaat kapasitesi diğer illere kayıyor
Deprem konutu projelerinin büyük ölçüde tamamlanmasının ardından inşaat sektöründeki kapasitenin de bölge dışına yönelmeye başladığı bildirildi.
TCMB, deprem bölgesinde inşaat istihdamı gerilerken diğer illerde hızlı bir artış yaşandığına dikkat çekerek, bu değişimin önümüzdeki dönemde konut arzındaki artışın daha geniş bir coğrafyaya yayılabileceğine işaret ettiğini belirtti.
Konut arzındaki iyileşmenin hem deprem bölgesinde hem de depremden göç yoluyla etkilenen illerde kira artışlarını baskılamayı sürdürmesinin beklendiği, bu gelişmenin önümüzdeki dönemde kira enflasyonundaki yavaşlamayı destekleyen unsurlardan biri olabileceği değerlendirildi.
Bakmadan Geçme