Ramazanda sağlıklı beslenelim

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özalp Kaya, Ramazan ayında vücudun gereksinimlerinin değişmediğini belirterek, sağlığın korunması için sağlıklı ve dengeli beslenmenin son derece önemli olduğunu söyledi. Kaya, 'Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin önemi daha da artar' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ramazanda sağlıklı beslenelim

Gazetemize Ramazan ayında birçok insanın sıkça doğru olarak uyguladığı hatalar ve su tüketimi konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özalp Kaya, su tüketiminin önemine dikkat çekerek, vücudun su ihtiyacının karşılanması için en az iki litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Tükettiğimiz besinlere özen gösterelim

Kaya, kişilerin beslenme alışkanlıklarının ve besin tercihleri zaman zaman değişiklik gösterebileceğini kaydederek, "Ramazan ayı da bu değişimlerin belirgin olduğu bir dönemdir. Bu ayda günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, günde 2 ana öğüne düşüyor. Bunun yanı sıra gün içinde uzun bir açlık periyodu geçiriliyor. Geçirilen bu uzun süreli açlığın sonucu olarak da besin tercihleri değişiyor. Daha kalorili, tatlı ağırlıklı ve bol kepçe bir beslenme alışkanlığı tercih ediliyor. Oysa Ramazan ayında vücudun gereksinimleri değişmiyor.  Sağlığın korunması için sağlıklı ve dengeli beslenmek son derece önemlidir. Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında beslenmenin önemi daha da artar. Açlık süresinin uzayacağı göz önüne alındığında oruç tutmak isteyenlerin tükettikleri besinlere biraz daha özen göstermeleri gerekir" diye konuştu.

Sahur yapmayı ihmal etmeyiniz

Kaya, önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan hamile ve emziren kadınların, karaciğer kalp ve böbrek hastalığı olanların, ağır enfeksiyon geçirenlerin, tansiyon hastalara Ramazan ayında oruç tutmamalarını önerisinde bulundu. Sağlıklı bireylerin Ramazan ayında birtakım sıkıntılar yaşayabileceğini belirten Kaya, Kabızlık, mide yanması, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sıkıntıları yaşamamak için yapabilecekleriniz: Mümkün olduğunca sık aralıklarla beslenmeye çalışın. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edin. Sahur yapmayı ihmal etmeyiniz. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmanızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresini uzatacağından baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına da sebep olabilmektedir. Bu nedenle Ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyeceklerin ağırlıklı tercih edilmesinde fayda vardır. Ekmek olarak tam buğday veya çavdar tercih ediniz. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kuru baklagillerin tercih edilmesi, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesi bu dönemde yaşanabilecek kabızlık sorununu önleyecektir. Kabızlık sorunu yaşamamak için yeterli su tüketimi de son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Su tüketme şeklimiz önemli

Su tüketmenin önemine değinen Kaya,  "Su tüketimi havaların gittikçe sıcak olması sonucu daha da bir önem kazanıyor. Günlük su ihtiyacımız 1,5-2 litre iken, sıcak aylarda bu gereksinim 2-2,5 litreye çıkmaktadır.  Ramazan ayında da sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Su tüketme şeklimiz önemli oturarak tüketmek sindirim sistemimiz için çok daha iyi olacaktır. Orucumuzu açarken ilk olarak içtiğimiz su bir iki bardağımız ılık olsun ılık olması bizim için önemli sonrasında içeceğimiz suyun soğukluğunu elbette artırabiliriz bunda bir sakınca olmaz. Dolayısıyla su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür" ifadesini kullandı.