Meradan betona

Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis toplantısı ikinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında yer alan, Battalgazi ilçesi Bulgurlu Mahallesindeki, 100 hektarlık mera vasıflı alanın rezerv yapı alanına çevrilmesinin ön tahsis talebi oy birliğiyle kabul edildi.

Meradan betona

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Temmuz Ayı II. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, mazeret dilekçelerinin okunarak oylanmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri içerisinde yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler bir sonraki toplantıya ertelendi. Bazı maddelerin ise görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havalesi oylanarak kabul edildi.

Mera alanından rezerv yapı alanına

Gündem maddeleri arasında yer alan, Battalgazi ilçesi Bulguru Mahallesi 5348/1, 5352/2, 5353/1, 5354/3 ve 5346/6 nolu ada/parsel numaralı mera vasıflı alanların tahsis amacı değişikliği işlemlerinin başlatılması hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu, “Malatya İli, Battalgazi ilçesi. Bulgurlu Mahalle sınırlan içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları verilen yaklaşık 109 hektar büyüklüğüne sahip alan Bakanlık Makamı’nın 12.06.2020 tarih ve 19483 sayılı Olur’u ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin (c) bendi uyarınca “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenmiştir. Söz konusu alanda bulunan Bulguru Mahallesi 5348/1, 5352/2, 5353/1, 5354/3 ve 5346/6 (ada parsel) numaralı mera vasıflı alanların 4342 sayılı Mera Kanunun 14.maddesine istinaden tahsis amacı değişikliği yapılması planlanmakta olup tahsis amacı değişikliğinin Mera Komisyonu’nda görüşülmesine yönelik Büyükşehir Belediye Meclis kararı gerekmektedir. Söz konusu işlem için konunun yasal mevzuat kapsamında değerlendirilerek Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması gerekmektedir. Talep dosyası İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımın 14.06.2021 tarih ve 23805 sayılı olur yazısı ile Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmuş, Belediye Meclisi’nce incelenmek üzere komisyonumuza havale edilmiştir. Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemede; Battalgazi İlçesi, Bulguru Mahallesi 5348/1 5352 2, 5353/1, 5354/3 ve 5346/6 (ada/parsel) numaralı mera vasıflı alanların 4342 sayılı Mera kanunun 14 Maddesine istinaden tahsis amaç, değişikliği işlemlerinin başlatılması komisyonumuzca uygun görülmüştür." Mera alanının rezerv yapı alanına çevrilmesinin ön tahsis talebi oy birliğiyle kabul edildi.

100 hektar mera sanayi, kentsel dönüşüm, depolama alanı olabilir

Konuyla alakalı bilgilendirme yapan İmar Komisyon Üyesi Süleyman Bayram, "Başkanım burası Bulgurlu Mahallesi yaklaşık 100 hektar civarında alanın kentsel servis alanına kullanılmasına rezerv alanı olmasına ilişkin ön tahsisin yapılmasını talep ediyoruz. Olumlu talep gelirse sanayi, kentsel dönüşüm alanı, depolama alanı olabilir" dedi. 
İçeriğini şimdiden belirleyin

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "İçeriğinin ne olduğunu şimdiden belirlerseniz, yarın sıkıntıya girmezsiniz. Bunlarla ilgili yüzlerce şikâyetler geliyor" açıklamasında bulundu.

Adil ve adaletli davranmalıyız

Toplantı sonrasında bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkan Selahattin Gürkan, Pandemi kısıtlamalarının uzun sürdüğünden Kayısı Festivali ile ilgili gerekli hazırlıkların yapılamadığını anlatarak, "Kayısı Festivalinin lafzına, anlamına ve içeriğine uygun coşku içerisinde kutlayamayabiliriz. Bu anlamda hiç olmazla bir-iki gün de olsa hep birlikte çalışarak Kayısı Festivalini kutlamamız lazım. Bu konuda ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmaları gerçekleştirdiler. Çok kısa bir süre içerisine sıkıştığından 15 Temmuz akabinde Kurban Bayramı olması en azından bunun sürdürülebilirlik anlamında devam etmesi anlamında bu faaliyetinde icra etmesi lazım. En azından vatandaşlarımıza Kayısı Festivalinin olduğunu ve o coşkuyu yaşatma adına bir program hazırladılar. Sayın Cumhurbaşkanımıza ziyaretimizde kayısı taktim ettik. Kayısının tanıtımından dolayı da büyük gayretler gösterdi. İnşallah bir sonraki dönemde inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın ve diğer Parti Liderlerinin de davet edileceği geniş katılımlı bir Kayısı Festivali gerçekleştirmek için arkadaşlarımız çalışmalarına başlayacaklar. Malatya dışından gelen misafirlerimizin gözünde Malatya huzur anlamında bütün görüşlerin, düşüncelerin bir arada yaşadığı birbirine saygı gösterdiği güzel bir demogratik yapısı var. Bu yapı şu anda Türkiye’ye örnek gösterilen bir yapıdır. Bu yapıyı sürdürebilmemiz lazım. Hizmet ve yatırımlarımızda adil ve adaletli olarak davranmalıyız. Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerimizde asfalt sorunu kalmadı. Çalışmalarımızı hemen hemen tamamladık. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirirken herhangi bir ayrım yapmadık. Temizlik noktasında ilçe belediyelerimizle birlikte hareket ederek temizlik konusuna azami titizliği gösterelim” şeklinde konuştu.