• Haberler
  • Ekonomi
  • Malatya'da dükkân sahipleri bildiğini okuyor: 9 metrekare dükkana servet istediler! İşte dudak uçuklatan o rakamlar!

Malatya'da dükkân sahipleri bildiğini okuyor: 9 metrekare dükkana servet istediler! İşte dudak uçuklatan o rakamlar!

Malatya'da Atatürk, Kışla, İnönü ve Emeksiz caddelerindeki dükkânların için belirlenen metrekare birim fiyatı, kira fiyatlarını düşürmedi. Malatya Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Emre Alpay, 'Kira fiyatları serbest piyasa koşullarına bağlı olduğu için Emlakçılar Odasının paylaştığı metrekare birim fiyatları ne yazık ki piyasada belirleyici bir etki yaratmadı.' dedi.

6 Şubat 2023 depremlerinde Malatya’da 20 bin ila 27 bin 500 iş yeri yıkıldı veya ağır hasar gördü. Süreçte 3 bin 200’den fazla geçici konteyner dükkânda hizmet veren esnaf için kalıcı adımlar atıldı. Yapımı biten 13 bin 178 ticari alandan kurası çekilen 1.600’ü teslim edildi; 2 bin 600 iş yeri için de anahtar teslimi başladı.
Yeni dükkânların açılmasıyla ticari hayatın hareketlenmesi beklenirken, mülk sahiplerinin piyasa koşullarının çok üzerinde kira talep etmesi kentte yeni bir kriz yarattı.

Kira Komisyonu oluşturuldu

Malatya’da geçtiğimiz aylarda kira fiyatlarındaki belirsizliği gidermek ve yüksek kira oranlarını makul seviyeye çekmek amacıyla Emlakçılar Odası tarafından "Kira Belirleme Komisyonu" oluşturuldu. Komisyon; Battalgazi ilçesi Atatürk, Kışla, İnönü ve Emeksiz caddelerinde çevre yolu ve cadde cepheli iş yerlerinin metrekare birim fiyatını 1.500-2.000 TL; sokak cepheli iş yerlerinin metrekare birim fiyatını 1.000-1.500 TL; blok, meydan, pasaj ve han içi iş yerlerinin metrekare birim fiyatını 750-1.000 TL; üst kat ofisleri 10 bin-30 bin TL; Atatürk, Kışla ve İnönü caddeleri ile Emeksiz Caddesi’nin bitimine kadar olan bölgede metrekare bazında iş yeri kiralarını ise 5.000-10.000 TL arasında belirlemiş ve hesaplamanın metrekare, ay ve yıl çarpımı üzerinden yapılacağını bildirmişti. Ancak belirlenen metrekare birim fiyatları, merkezde bulunan dükkânların kira fiyatlarını düşürmedi. 

Belirleyici bir etki oluşturmadı

Kira Belirleme Komisyonu’nun belirlediği metrekare birim fiyatının piyasada belirleyici bir etki oluşturmadığını vurgulayan Malatya Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Emre Alpay ise serbest piyasanın önüne geçmenin kolay olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Kira fiyatları serbest piyasa koşullarına bağlı olduğu için Emlakçılar Odasının paylaştığı metrekare birim fiyatları ne yazık ki piyasada belirleyici bir etki yaratmadı. Odamız ve odaya kayıtlı birçok meslektaşımız bu konuda elinden geleni yapmaktadır ancak serbest piyasanın önüne geçmek kolay olmuyor. Mülk sahipleri genelde "Taşınmaz benim, istediğim fiyatı belirlerim" düşüncesiyle hareket ediyor.”

Malatya Net Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme