Malatya'da ayakta kalan son çarşı da yıkılacak

Asrın felaketinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da birçok işyeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremlerde Malatya çarşı merkezi ağır hasar almış çarşı merkezinin neredeyse tamamı yıkılmıştı. Depremlerde ayakta kalan ve önce az hasar raporu verilen Mısır Çarşısı, daha sonra karot örneği alınarak ağır hasarlıya çevrilerek rezerv alanına dahil edildi. Mısır Çarşısı esnafının iddiasına göre, kendilerine yer verilmeden dükkanların boşaltılması isteniyor.

Malatya'da ayakta kalan son çarşı da yıkılacak

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde etkilenen Malatya’da çarşı merkezinin neredeyse tamamı yıkıldı. 30 bin esnafın olduğu kentte, 20 bin işyeri kullanılamaz hale geldi. Depremler sonrası kentin yeniden ayağa kaldırılması için Emlak Konut tarafından çarşının bir kısmının inşasına başlandı. Ancak depremler sonrası kent merkezinde ayakta kalan birkaç esnaf çarşısından olan Mısır Çarşısına önce az hasarlı raporu verildi. Daha sonra çarşıdan karot örneği alındı ve ağır hasara çevrilerek, rezerv alanlara dahil edildi. Mısır Çarşısı esnafı, kendilerine yer verilmediği takdirde dükkanlarını boşaltmak istemiyor.

Önce az hasarlı dendi dükkanlarımızı tamir ettik

Mısır Çarşısı esnafı seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı. Esnaflar adına konuşan Batuhan Merdivenli, "Belediye başkanımız ve önceki valimiz burada Mısır Çarşısı esnafına, Malatya'nın ayağa kalkması ve toparlanması adına dükkânlarının içinde olması gerektiğini, dökülmüş, yıkılmış çatıların tekrardan yapılıp burada esnafın hayatını devam ettirmesini söylediler.  Biz de bu doğrultuda tekrardan çatıları yaptırıp, dükkânlarımıza geçtik ve ticari faaliyete devam etmeye başladık. Ama sonraki süreçte Çevre Şehircilik yeniden proje yapacağını söyleyip bu alanı; rezerv alanı ilan edip Mısır Çarşısını yıkma peşine düştü" dedi.

Kimsenin haberi yok

Kendilerine Emekliler Parkında yer verilmesi gerektiğini belirten Merdivenli, "Bize yeniden bir yer tahsisi konusunda Mısır Çarşısı'nın esnafın ortak bir kararı olarak Emekliler Parkı alanını istedik. Lakin sonraki süreçte şunu gördük; Söğütlü Camii'nin olduğu yere, esnafların bulunduğu alanı tekrardan Emekliler Parkı'na vermek için konteyner yerleştirmişler ve onlara dağıtım yapılmış. Bu süreçten birkaç gün önce bizden gelip tek tek isim aldılar. Buradaki konteynerin dağıtılması adına. Ama şunu gördük ki burada kimse çarşısının esnafının bir tanesinin bile ismi yok. Ve bu kura dağıtımdan, bu çekilişten kimsenin haberi de yok" ifadesini kullandı. 

Esnaf kış günü mağdur edilmemeli 

Sağlam yapının karot testleriyle hasarlıya dönüştürüldüğünü ileri süren Merdivenli, "Şimdi de alınan karot sonuçlarının çıktığını ve bu sonuçlarla buranın riskli yapı olduğunu söylüyorlar. Biz de bu yapının riskli olmadığını ve şu an bile faaliyetlerinin devam ettiğini görüyoruz. Bizi buradan çıkaracaklarsa bunun usullerine uygun yapılıp, bize bir yer tahsis edilsin ve sözleşmeyle bize aynı dükkanları vereceklerini taahhüt ederlerse boşaltırız. Bu esnaf da kış günü mağdur edilmemeli. Dükkânlarımızın ayrı ayrı tapuları, mülkiyeti verilecekse metrekare kaybı olmayacaksa, buranın arsası da yeri de tekrardan aynı esnafa verilecekse biz bu şekilde sözleşmeyi yaparız, burayı teslim ederiz. Aksi takdirde bu kış günü esnaf hiçbir yere gidemez" açıklamasını yaptı.