Malatya'da binalar güçlendirilmesin!

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, deprem bölgesindeki binaların güçlendirilmesine ilişkin yorum yaptı. Öğüt, Malatya'da depremlerde ağır hasar alan bir binanın 'az hasarlı' olarak değiştirildiğini iddia ederek, bu binalara güçlendirme izninin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Malatya'da binalar güçlendirilmesin!

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Malatya’da birçok yapı yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 525 binanın orta hasarlı, 35 bin 907 binanın ise ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Hasar tespitlerin ardından ağır hasarlı binaların yüzde 80’ni yıkılırken, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için geçtiğimiz sene AFAD tarafından genelge yayınlandı.

Malatya'da binalar güçlendirilmesin!

Genelgeye göre güçlendirme ruhsatı almayan orta hasarlı binalar ağır hasarlı sayılıp yıkıldı. Ancak binaların bir kısmı mahkeme sürecine girdiği için yıkılmazken, bir kısmı ise yapılan itirazlar sonucu hasar tespiti yeniden yapıldı. Hasar durumu değişen binalar için güçlendirme ruhsatı talep edilmeye başlandı. Artçı depremlerin ardından bu kez de deprem bölgesindeki binaların güçlendirilmesine ilişkin yorum yapan Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya’da bir binanın ağır hasardan az hasara çevrildiğini iddia etti. Yetkilileri hasar tespit raporlarını yeniden incelemeye davet eden Öğüt, “Malatya'da 6 Şubat depremleri'nden sonra bu binaya az hasarlı raporu verildi. Ve nice böyle yapılar hem Kahramanmaraş, hem Malatya'da, ayrıca diğer illerde'de ağırdan kağıt üzerinde az hasarlı ya da orta hasarlıya çevrilmiştir.

Bu tür yapılara güçlendirme izni verilmemelidir, güçlendirme adı altında rant furyasına yetkililer tarafından bir son verilmeli.

6 Şubat depremleri ardından ağır ama kağıt üzerinde az hasarlıya çevrilen tüm yapılar tekrar incelenmeli ve yapılan tüm usulsüzlükler gün yüzüne çıkarılmalıdır ve artık rant sisteminin şah damarına keskin jilet vurulmalı, "para" insan canından kıymetli değildir. Yetkililere çağrımdır hem 6,8 Elazığ'ı Sivrice depremi, hem 6 Şubat depremleri sonrası verilen hasar tespit raporları yeniden incelensin ”dedi.