Fuara ilgi yok

Bu yıl 8'incisi düzenlenen Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarına ilginin az olduğunu belirten yayınevleri, belediyenin bu yıl yaptığı bazı kısıtlamaların ve kitap satışlarının az olmasının önümüzdeki yıllarda firmalara etki edeceğinden endişe duyduklarını ifade ettiler.

Fuara ilgi yok

8. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarında yayıncılarla fuara ve kitaba olan ilgiyi konuştuk. Kitaplara ilginin eskiye göre azaldığını söyleyen İshak Güven, “Malatya fuarcılık anlamında gerçekten Türkiye’ye örnek olmuş ve ispat etmiş bir şehirdir. İlk geldiğimiz yıllarla bugünkü fuarı kıyasladığımızda kitap satışlarında bir düşüş oluyor. Gerek Türkiye’deki ekonomik şartlar gerekse kitap alan arkadaşlar aldığı kitapları bitiremediğinden dolayı yeniden kitap eklemek istemiyor. Bundan dolayı kitap satışlarında bir düşüş söz konusu. Birde bu yıl farklı şeyler oldu. Geçen yıllarda belediyenin kitap fuarında yayınevlerine tanıdığı bazı şartlar bu yıl biraz kısıtlandı. Esenlik firması geçmişte gençlere kitap fişi veriyordu, öğrenciler bu fişlerle daha rahat kitap alabiliyorlardı. Bu sene o da kaldırıldı. Burada çalıştırdığımız elemanlara yapılan hizmet, yemek fişi kaldırıldı, belediyenin verdiği reklam poşetleri kaldırıldı. Fuardaki yer ve stant fiyatları biraz daha yükseltildi. Bu durum bizleri çok düşündürüyor. Firmalara etki edeceğine inanıyorum. Satışlar düştü bu tür şeylerden de kısıtlamalar ve artmalar olduğu için önümüzdeki yıl bu fuar alanının yarıdan yarıya azalacağını düşünüyorum. Biz belediyemizden bu anlamdaki hizmetleri yeniden gündeme getirmelerini bize, bu anlamda kolaylıklar sağlayıp, destek vermelerini temenni ediyoruz” dedi.

Bir takım olumsuzluklar var

Bu seneki fuarın beklenilenin çok altında bir ilgi ve alakayla karşı karşıya olduğunu söyleyen Fatih Çolak ise, “Geçen yıllara göre rağbet düşük. Bu sene fuarda üçüncü senemiz. Fakat her sene azalan bir ilgi var. Kitaplara ilginin son derece ilginin düşük olduğunu görüyoruz. Okuyucu çabuk tüketilen, bir çırpıda okuyup geçilen kitaplara rağbet ediyor. Daha çok popüler kültüre yansımaları olan kitaplara ilgi artmakta. Siyasi, Tarihi ve Felsefi kitaplar son derece az satıyor. Bu sene olmaması gereken bir takım olumsuzluklar var. Özellikle fuara katılan yayınevi çalışanlarına yemek verilmemesi, poşet ihtiyacının giderilmemesi çok büyük bir olumsuzluk. Sanıyorum ilerleyen günlerde bunun yansımaları görülecektir. Stant kiraları çok pahalı, yayıncılar bu durumdan çok şikayetçiler. Bundan dolayı önümüzdeki yıllarda bitme noktasına gelebilir. Zaten ülkemiz kitap okuma alışkanlığında son derece düşük seviyede. Malatya’ya bu zaman kadar getirilmiş iyi bir organizasyonun geldiği noktaya baktığımızda işler acısı bir durum olduğunu görmekteyiz. Eğer fuar ilerleyen zamanlarda devam edecekse şu yapılmalı, kesinlikle stant fiyatları çok cüzi bir miktara çekilmeli. Buraya gelen yayıncı kuruluşların her türlü ihtiyaçları karşılanmalı. En azından bunlar karşılandığı taktirde ilgi ve alakanın da artmasına sebebiyet verecektir. Fuar günü kurtarmaya yönelik bir şeyin geçerliliği yok diye düşünüyorum” diye konuştu.