Fiyatlar düştü!

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tescilli sayılı ürünlerinden biri olan Malatya kayısısında hasat dönemi devam ederken, bu yılın ilk kuru kayısı hasadı Malatya Şire Pazarı'nda görücüye çıktı. Geçtiğimiz yıl hasat sezonunda fiyatı 20 ila 30 TL arasında değişen kış ayında fiyatı 130 TL'ye kadar çıkan kuru kayısının fiyatı bu sene 70-80 TL düştü.

Fiyatlar düştü!

TMO neden taban fiyat açıklamıyor

Türkiye'de "Antep baklavası" ve "Aydın inciri"nden sonra Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan üçüncü ürün olan "Malatya kayısısı"nda bir yandan hasat dönemi devam ederken, bir yandan da üretici ürettiği ürünü Malatya ekonomisinin can damarı ve kayısı ticaretinin merkezi olan Malatya Şire Pazarı’nda tüccarla buluşturuyor. Ancak bu yıl TMO’nun henüz taban fiyat açıklamaması yeni sezonun başladığı haziran ayından bu yana kuru kayısı fiyatını neredeyse yarı yarıya düşürdü. 

Fiyat istikrarsızlığına çözüm bulunsun

İlk olarak 2020 yılında kayısıda taban fiyatı belirleyen ve 200 ton kayısı alımı yapan Tarım Mahsulleri Ofisi’nin, geçen yıl taban fiyatı geç açıklaması tepki çekmişti. TMO’nun kayısıda taban fiyatı geç açıklamasından dolayı üretici, ürününü sezonda 30 TL’ye satmış kış aylarında ise kuru kayısının fiyatı yaklaşık yüzde 300 artış göstererek, 130’ye kadar yükselmişti. Ancak bu yıl kuru kayısıda fiyat krizi yaşanıyor. Geçen yıl hasat sezonunda fiyatı 20 ila 30 TL arasında değişen kış ayında fiyatı 130 TL’ye kadar çıktı. Ancak yeni sezonun başladığı haziran ayından bu yana kuru kayısının fiyatı neredeyse yarı yarıya düşmesi üreticiyi endişelendiriyor. Tüccarın, üreticinin elinde malı ucuza almak için fiyatları yarıdan yarıya düşürdüğünü öne süren üreticiler, bu fiyat istikrarsızlığına bir çözüm bulunmasını ve üreticinin mağdur edilmemesini istiyor.  Bu fiyatların neden bu kadar düştüğüne anlam veremediklerini dile getiren üreticiler, “Ödemesi olan, borcu olan, düğün yapacak olan, kredi borcu olan ve işçi çalıştırıp da parasını hemen vermek zorunda olan üreticinin durumunu yetkilerin ve siyasilerin bir çözüm bulmasını istediler. Fiyatlar istikrarsız. Üretici kayısısını ucuza vermek istemiyor. Sonradan yükselen fiyatların üreticilerin birçoğuna faydası yok. Sadece tüccarlara var” diye konuştular.