Kararı onaylamadı

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Temmuz Ayı Battalgazi Belediye Meclisinde alınan Hanımınçiftliği, Bahçebaşı (Orduzu) ve Hatunsuyu Mahallelerinin sınırları yeniden düzenlenerek, 3 yeni mahalle kurulmasına kararını onaylamadığını açıkladı.

Kararı onaylamadı

Battalgazi Belediye Meclisi, Temmuz ayı olağan toplantısında Hanımınçiftliği Mahallesi, Bahçebaşı  (Orduzu) ve Hatunsuyu Mahallelerinin sınırları yeniden düzenlenmişti. Toplantıda, Hanımınçiftliği Mahallesi, Orduzu Mahallesi ile Hatunsuyu Mahallelerinin bölünerek yeni mahallelerin kurulmasına dair yapılan imar komisyonu raporu görüşülmüş, Orduzu ve Arslantepe olarak 2 mahalleye, Hanımınçiftliği Mahallesi Hanımınçiftliği ve Kültür Mahallesi olarak 2 mahalleye, Hatunsuyu Mahallesi ise Hatunsuyu ve Kıraç Mahallesi olarak 2 mahalleye dönüştürülme kararı almıştı. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısında, CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Gunnur Tabel’in,  Battalgazi ilçesinde bölünen mahallelerle ilgili sorusuna yanıt verdi. Güder, 3 mahalleye yeni mahalle kurulmasına kararını onaylamadığını söyledi. 

Mahalle halkının fikirlerinin alınmalı

CHP Grubu adına açıklamada bulunan CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Gunnur Tabel, “Battalgazi Belediye Meclisinin 2022 Temmuz ayı olağan toplantısında Orduzu, Hatunsuyu ve Hanımınçiftliği mahallelerinin sınırları yeniden belirlenerek 3 yeni mahalle kurulması kabul edilmişti. 2014 seçimlerinden önce merkez ilçeye bağlı Leylekpınarı, Vaizpınarı, Elmasuyu, Kaldırım, Şanlıkaya, Çarşıbaşı, Kireçocagı, Aslantepe ve Köşebaşı muhtarlıkları ile 9 mahalleden oluşan bir belediye iken büyükşehir statüsü ile tek mahalleye dönüşen orduzu yerleşim biriminin orduzu ve aslantepe olarak ikiye bölünmesi kabul edilmiştir. Tüm orduzular gibi bende Orduzulu bir meclis üyesi olarak ve Malatya’nın en eski yerleşim yerinin ve tarihe ismi geçmiş bir yerin, neye göre, hangi amaçla bölündüğünü merak ediyorum. Eğer bölünmesi gerekiyorsa ihtiyaca, hizmet etme durumuna göre eski kadim isimlerin sabit kalması şartı ile ikişer mahalle birleşerek yapılırsa muhtarların işlerinin takibi daha rahat olacaktı. Bölünmesi durumda tüm nüfus kayıtları, resmi işlemler için devlete ve vatandaşlara ayrıca yük çıkacak, insanların alışmış olduğu kimlikleri karışacaktır. Bir mahallenin bölüneceği zaman artı ve eksileri detaylı olarak incelenip, mahalle halkının ve kent konseyinin fikirlerinin alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘Meclis kararını onaylamadım’

Tabel’in açıklamasına yanıt veren Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bir muhtarın talebi doğrultusunda bu kararı aldık. Buraları idare etme noktasında bazı sıkıntılar yaşadığını dile getirmişti. Bizde bu sorunun çözülmesi adına böyle bir karar aldık fakat bölünmeye karşı olduğumuzu ve birleştirmeden yana olduğumuzu ifade ettik. Bu düşüncemizi gündeme getirdik. Sonra Battalgazi Meclis’i olarak oturup istişare ettiğimizde en fazla Hanımınçiftliği, Orduzu ve Hatunsuyu mahallelerimizi en fazla ikiye bölebileceğimizi düşündük. Tabii burada hizmetin daha seri daha hızlı yapılabilmesi için ikiye bölme kararı aldık. Bazı arkadaşlar bu kararı istemedi. İstemiyorlarsa biz, zaten bölünmelerine karşıyız. O nedenle meclis kararını onaylamadım” diye konuştu.