- Haberler
- Ekonomi
- Bayraktar'dan TARSİM'e çağrı: Don ve kuraklık karşısında çiftçi yalnız bırakılıyor...
Bayraktar'dan TARSİM'e çağrı: Don ve kuraklık karşısında çiftçi yalnız bırakılıyor...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ilde meyve ağaçlarını etkileyen don ve kuraklık felaketine dikkat çekerek, TARSİM'in sigorta kapsamını genişletmesi ve çiftçilere zamanında ödeme yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin sosyal güvenlik sisteminden kopmak üzere olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Bayraktar, çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarını ödeyemediklerini ve bu nedenle sisteme kayıtlı çiftçi sayısının her yıl düştüğünü söyledi.
"SGK'ya kayıtlı çiftçi sayısı 500 binin altına düştü" diyen Bayraktar, primlerin asgari ücretle birlikte artmasının üreticileri zorladığını ve birçok çiftçinin muafiyet belgesi alarak prim ödemekten kaçındığını belirtti.
Bayraktar, “Bu primlerde Hazine’den destek sağlanarak bir indirim yapılmalı. Çalışma Bakanımızla bu konuyu birkaç kez görüştük. Ancak Maliye Bakanımızla da görüşülmesi gerekiyor. Eğer bu prim yüksekliği devam ederse çiftçilerimizin SGK’da devam etmesi ve emekli olması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı don ve kuraklık felaketlerine karşı daha etkili önlemler alınması gerektiğini belirtti. Bayraktar, özellikle don sigortası yaptıran çiftçi sayısının düşük olduğunu ifade ederek, primlerin yüksekliğinden dolayı üreticilerin bu sigortayı karşılayamadığını söyledi.