BAĞ-KUR primleri yüksek

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı (MESOB) Şevket Keskin, BAĞ-KUR primleri yüksek olduğunu belirterek, 'BAĞ-KUR primlerinin yükselmemesi ve yerinde kalmasını istiyoruz. Elektrik fiyatları yüksek, kirayı geçti. Akaryakıt fiyatlarında son günlerde düşüş oldu ama bunu 24-25 TL'ye kadar çekebilirler' dedi.

BAĞ-KUR primleri yüksek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı (MESOB) Şevket Keskin’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Keskin, Ağbaba ve Kiraz’ın esnaflıktan geldikleri için esnafın durumunu iyi bildiklerini söyledi. BAĞ-KUR primlerinin yüksek olduğunu vurgulayan Keskin, “BAĞ-KUR primlerinin yükselmemesi ve yerinde kalmasını istiyoruz. Elektrik fiyatları yüksek, kirayı geçti. Akaryakıt fiyatlarında son günlerde düşüş oldu ama bunu 24-25 TL’ye kadar çekebilirler. Emeklilerin maaşlarında sizde bastırırsanız para verilmelidir. 3 bin 500 lira ile geçinilmez. Asgari ücret 5 bin 500 TL oldu ama yine de yetersiz. Ama birde işverenler var, onlar içinde sıkıntı olmaması lazım. Yılbaşından sonra asgari ücrete biraz daha zam yapabilirler. Bir insanın 5 bin 500 lirayla evliyse, çocukları varsa geçinmesi çok zor” dedi.

Esnaf BAĞ-KUR primini ödeyemiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Türkiye’deki en büyük meselenin hayat pahalılığı, enflasyon ve alım gücü olduğunu söyledi. Milletvekili Ağbaba, enflasyon düşmediği ve temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı durmadığı sürece yapılan zamlarında bir anlamının olmadığını ifade ederek, 1998’den beri açıklanan en büyük enflasyon rakamıyla karşı karşıya olduğumuzu dile getirdi. Milletvekili Ağbaba, esnafın birçok sorununun olduğunu ifade ederek, “BAĞ-KUR primleri çok yüksek. Esnaf orta ölçekli ise yanında 1-2 kişi çalışıyor. Tabii BAĞ-KUR ve SGK primlerinin maliyetleri, en düşük emekli maaşını geçiyor. BAĞ-KUR meselesine bir çözüm bulunması lazım. Gittiğimizde her yerde BAĞ-KUR ödeme oranları yüzde 30’lara düşmüş durumda. Esnafımızın yüzde 70’i BAĞ-KUR primini ödeyemiyor. Dolayısıyla ilaç alamıyor, tedavi olma imkânı olmuyor. Bununda bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Maalesef son 2,5 yılda kapanan esnaf sayısı 248 bin 466. Hem tam kapanma döneminde yeterli destekler yoktu hem de sonrasındaki süreç özellikle 31 Aralık’tan sonra elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. İlk kez elektriğe yapılan zamlar sonrası fatura ücretleri, esnafın kirasını geçmiş durumda. Buna da bir çözüm bulunması gerekiyor” ifadesini kullandı. 

Şekeri artık fabrikalar satmıyor

Şeker fabrikalarının satılmasını eleştiren Ağbaba, “2018 yılında Türkiye’de 24 şeker fabrikasını gezerek, şeker fabrikalarının sayılmasının ‘ülkeye ihanet’ olduğu değerlendirmesinde bulunduk. Maalesef şeker fabrikalarımız satıldı. Malatya’da şekerin torbası bin 200 lira. 4-5 lira olan şekerin fiyatı 4-5 katına çıktı. TBMM’de “Eğer tedbir alınmazsa, özel şeker fabrikaları şekeri saklıyorlar, şekerin torbası bin lirayı geçince piyasaya çıkaracaklar” dedim. Dediğimizde çıktı. Eskiden şeker fabrikasının satmış olduğu şekeri artık fabrikalar satmıyor. Turkşeker adı altında bir firma kurarak özel şirketler aracılığıyla satılmaya devam ediyor. Hem Malatya hem de Türkiye’de bunu AK Parti’ye yakın insanların sattığı gerçeğini de dile getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.