Yetiştirici risk altında

Malatya'da havaların ısınmasıyla beraber hayvancılıkla uğraşanlar, yaz boyunca konaklayacakları yaylalara göçe başladı. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yetiştiricilerin bu yılda çözülmeyen sorunlarla yaylalara gitmeye başladığını vurgulayarak, 'Yaylada sosyal ihtiyaçlar, elektrik, telefon sorunlar hat safhada. Yetiştiricilerimiz yaylalarda risk altında yaşıyorlar. Maalesef sorunlar çözüme kavuşturulmuyor' dedi.

Yetiştirici risk altında

Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber Malatya’da yayla sezonu açıldı. Ancak yıllardır yaylarda çözüme kavuşturulmayan sorunların üreticiyi endişelendiriyor. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaylarda bazı sorun ve sıkıntıların yıllardır çözüme kavuşturulmadığını söyledi. 

Yaylalarda telefon çekmiyor

Akın, yetiştiricilerin yaylalara gitmeye başladığını hatırlatarak, “Yayla çıkışlarında gerek yol güzergâhlarında gerekse yayladaki sosyal ihtiyaçlarla ilgili birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Yaylada elektrik, telefon sorunlar hat safhada. Yaylaların birçok yerinde telefon çekmiyor. Biz GSM şirketlerinin birçoğuyla görüştük. İnsanların cenazesi, hastası ve başka bir acil durum olduğunda 2-3 kilometre çıkıp telefon çeken bir yer bulup, birilerine ulaşmaya çalışıyorlar. Bu çok acı bir durum. Yetiştiricilerimiz 6-7 ay yaylada kalıyorlar. GSM şirketleri bir an önce yaylalara baz istasyonu kurmaları gerekiyor. Kimse yatırım yapmak istemiyor, sadece almak istiyorlar. Biraz da yatırım yapın, biraz da insanları düşünün. Sadece alan olmayacaksın. O kadar para harcanıp, reklam yapılıyor. Bu kadar çekim gücü var deniyor. Ama bir tepenin arkasına gittiğiniz de telefon çekmiyor. Hizmet yok, sıkıntı hat safhada. Yaylalarda yılan, akrep sokması gibi birçok hadise yaşanıyor. Yetiştiricilerimiz yaylalarda risk altında yaşıyorlar. Biz bu konuyu her yıl dile getirip, dilekçe veriyoruz. Maalesef halen bu sorun devam ediyor. Her yayla sezonunda aynı problemleri dile getiriyoruz” dedi.

Belediyeler destek olmalı

Kalifiye çoban bulmanın ve çoban çalıştırmanın çok zor olduğunu anlatan Akın, “Çobanlık meziyetli bir iş olduğu için çoban bulmak yetiştiriciler için ayrı bir problem oluşturuyor. Önümüzdeki süreç içerisinde inşallah bu problemlerin çözülmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Suluk ve sıvatlar 3 yıldır yapılıyor. Bununla ilgili emeğe geçenlere teşekkür ediyorum. Bu konuda belediyelerimiz de artık bizlere destek vermeye başladılar. Bu anlamda Büyükşehir ve bazı ilçe belediyelerimize teşekkür ediyorum. Destek olmayan diğer belediyelerimize de bu durumun örnek olmasını istiyoruz. Bu hizmetlerden hem üreticilerimizin hayvanları hem de vahşi hayvanlar yararlanıyor. Bu hizmet tamamen amma hizmeti. Bu lüks değil, sadece bu temel ihtiyaç” diye konuştu. 

Tedbir alın 

Akın, kene ısırmalarına karşı üreticileri uyararak, “Kene öyle bir parazit ki, hissetmiyorsunuz. Yapıştığını gördüğünüz zaman hiç karışmayacaksınız. Keneyi çıkartıp, atmak yanlış ve ölüm riski daha çok artıyor. Bu nedenle bu işi sağlıkçı ve uzman isimlere bırakacaksınız. Pantolonlarımızı çoraplarımızın içine koyacağız veya çizme giyeceğiz. Çobanın ayak basmadığı yer yok. Sadece tedbir almalıyız. Bunlar da birer örnektir. Tedbirimizi kesinlikle almalıyız” şeklinde konuştu.