• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye'de yağışlar yüzde 92 arttı! Malatya'ya damla düşmedi

Türkiye'de yağışlar yüzde 92 arttı! Malatya'ya damla düşmedi

Türkiye genelinde temmuz ayında yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 18 artarken Malatya'da temmuz ayında hiç yağış görülmedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2026 Yılı Temmuz Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, ülke genelinde metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 18,4 kilogram olarak kayıtlara geçti. Yağışlar, uzun yıllar ortalamasına (normaline) göre yüzde 18, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 92 oranında artış gösterdi. Türkiye genelinde temmuz ayı yağışları geçen yıla göre büyük artış göstererek ortalamaların üzerine çıkarken, Malatya temmuz ayını yağışsız kapattı.

Bazı bölgelerde yağışlar normallerin 3 katını aştı

Antalya, Mersin, Osmaniye, Karaman, Konya, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Samsun ve Kastamonu çevrelerinde yağışlar yer yer normallerinin 3 katını aştı.
Ege ve Güneydoğu Anadolu haricindeki bölgelerde yağışlar normallerinin üzerinde gerçekleşti. Akdeniz Bölgesi'nde temmuz yağışları normalinin 2 katından fazla oldu.

Yağışlar, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tamamına yakınında, İç Anadolu Bölgesi'nin batısı, Doğu Anadolu Bölgesi'nin güney kesimleri ile Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Artvin, Gümüşhane, Alanya, Gazipaşa, Silifke, Adana ve Hatay çevrelerinde ise normallerine göre yüzde 80'den fazla azaldı.

Malatya’da yağış görülmedi

Temmuz ayında iller genelinde en fazla yağış metrekareye 115,8 kilogram ile Ardahan’da kaydedildi. Yağış miktarında en yüksek oransal artış ise mevsim normallerinin 4 katından fazla yağış alan Osmaniye’de yaşandı. Bu artışla birlikte Osmaniye, son 31 yılın en yüksek temmuz ayı yağış rakamına ulaştı.
Öte yandan Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri ile Ardahan ve Kars çevrelerinde yağışlı gün sayısı 10 ila 15 gün arasında gerçekleşti.

Türkiye’nin bir bölümü sağanak yağışların etkisinde kalırken; Malatya’nın da aralarında bulunduğu birçok ilde temmuz ayı boyunca hiç yağış görülmedi.
Batman, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa’da temmuz ayında tek bir damla dahi yağış kaydedilmezken, bu iller son 66 yılın en kurak temmuz ayını geçirdi. Benzer şekilde Diyarbakır’da son 22 yılın, Şırnak’ta ise son 16 yılın en düşük temmuz yağışları kaydedildi.

Temmuz yağışlarında bölgesel fark dikkat çekti

Bölgeler arasında temmuz ayında en fazla yağış 42,2 kilogramla Karadeniz'de kaydedildi. Bölge, normaline göre yüzde 19, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 87 fazla yağış aldı.

Akdeniz Bölgesi'nde metrekareye 16,7 kilogram yağış düştü. Normalde metrekareye 8,2 kilogram yağış alan bölgede temmuz yağışları hem normaline hem de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla arttı.

İç Anadolu Bölgesi'nde metrekareye 15,6 kilogram yağış düştü, yağışlar normaline göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla gerçekleşti.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde metrekareye 16,8 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 9, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 arttı.

Marmara Bölgesi'nde metrekareye 22,2 kilogramla yağışlar normali civarında gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 100'den fazla artış kaydedildi.

Ege Bölgesi'nde metrekareye 3,5 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 67, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azaldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise metrekareye yalnızca 0,2 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 87, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 azaldı.

Malatya Net Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme