TMO neyi bekliyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, TMO'nun Türkiye'nin en önemli stratejik ürünlerinden kayısının taban fiyatlarını bir an önce açıklamasını istedi. Ağbaba, 'TMO'nun kayısı alımı yapmasıyla övünüyorlar. Geçen yıl taban fiyatta geç açıklama oldu. Bu yıl çoğu bölgelerde hasat sezonu bitmesine rağmen bir fiyat açıklanabilmiş değil. Malatya'da 130 liraya çıkan kayısının 80-90 liraya düştüğü söyleniyor. TMO'nun hem taban fiyat açıklaması hem de alıma başlaması gerekiyor' dedi.

TMO neyi bekliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, beraberindeki Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ ile gazetemizi ziyaret ederek, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ağbaba, kuru kayısıda hasat sezonun sonuna gelmesine rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısıda taban fiyatı açıklamadığını belirterek, TMO’nun hem taban fiyatı açıklaması hem de kuru kayısı alımına başlaması gerektiğini vurguladı. 

Kayısısı yanan çiftçiye hiçbir ödeme yapılmadı

Kayısının Malatya için Allah’ın bir nimeti olduğunu ifade eden Ağbaba, “Ama maalesef kayısının sahibi yok. Bir tarafta nisan ayında yanan kayısıyla ilgili hasar tespiti yapacağız diye milletvekilleri açıklama yaptı. Hasar tespiti başlıyor, çiftçimizi mağdur etmeyeceğiz diye halen hasar tespiti yapılabilmiş değil. Kayısısı yanan çiftçiye hiçbir ödeme yapılmadı. TARSİM’in yapmış olduğu ödemeyi biz yaptık diyorlar. TARSİM’in yaptığı ödeme kilo başına 6 TL, hakikaten komik bir rakam. Bugün yaş kayısı 22 lira bandında primini yapan çiftçiye TARSİM 6 TL üzerinden ödeme yapıyor. Bu rakamın güncellenmesi gerekiyor. Herhalde çiftçi bir daha TARSİM’e sigorta yaptırmaz. Neredeyse 4’te bir fiyatına gelen bir para düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

TMO taban fiyatı açıklayıp alım yapmalı

Ak Parti’nin, TMO’nun kayısı alımı yapmakla övündüğünü anlatan Ağbaba, “Bununla ilgili geçen yıl taban fiyatta geç açıklama oldu. Bu yıl çoğu bölgelerde hasat sezonu bitmesine rağmen bir fiyat açıklanabilmiş değil. Malatya’da 130 liraya çıkan kayısının 80-90 liraya düştüğü söyleniyor. TMO’nun hem taban fiyat açıklaması hem de alıma başlaması gerekiyor. Kayısı kendi haline terk edilmiş gözüküyor. En çok mağduriyet kayısısı yanan çiftçide, sigorta yapanlarda mağdur durumda. Umarım kayısı dolar bazında 5-6 doları geçer inşallah. Türkiye’nin en önemli stratejik ürünlerinden kayısının sahipsiz kalmaması gerekiyor. Kayısıya hem birlikte sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 Malatya ürünleri festivaller sayesinde tanıtılıyor

Geçtiğimiz günlerde Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 25. Kayısı Festivaliyle ilgili konuşan milletvekili Ağbaba, “Kayısı festivalinin yapılmasını destekliyorum. Kayısı Festivali, Malatya’da 50 yıla dayanmasına rağmen maalesef siyasi nedenlerle yapılmıyordu. Kayısı Festivali umarım önümüzde yıllarda düzenli yapılıyor. Festivallerle şehir nefes alıyor. Birlik beraberliğe katkı sağlamaya çalıştık. Malatya’da tüm renklerin kendini gördüğü festivalleri arzuluyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Malatyalı bütün sanatçıların bir arada yürüdüğü festivaller düzenlenir. Festivali desteklediğimizi söylüyoruz. Malatya kitap festivalini, film festivali, kayısı festivalini sahiplenmeli. Malatya’nın ürünleri festival sayesinde tanıtılıyor” diye konuştu.