Sulama Suyuna Yüzde 400 Zam..! 'Üreticinin Üretecek Hali Kalmadı'

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, sulama suyuna yapılan yüzde 400'lük zammın çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, bu şartlarda üretim yapmanın mucize olduğunu ve zammın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sulama Suyuna Yüzde 400 Zam..! 'Üreticinin Üretecek Hali Kalmadı'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da sulama suyuna yapılan yüzde 400 zam nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde tarımsal üretim sorunlarına sulama suyu zammı da eklenirken, Ağbaba, üreticilerin bu şartlar altında üretim yapmasının mucize olduğunu vurguladı.

Üretim Yapmak Mucize

Ağbaba, “Malatya yıllardır tarımsal sulama sorununu çözebilmiş değil. Milletvekili olduğum günden beri bu sorunu gündeme getiriyorum. Sulama birlikleri tarafından yapılan fahiş zamlar üreticinin belini büküyor. Bu şartlarda üretim yapmak mucize.” dedi.

Sulama Suyuna %400 Zam..! 'Üreticinin Üretecek Hali Kalmadı'

Enflasyon Yüzde 75, Su Zammı Yüzde 400

Nisan ayı enflasyon rakamlarının önceki gün açıklandığını belirten Ağbaba, “TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 75 olarak açıkladı. Başta memur ve emekli zamları olmak üzere tüm işlemleri bu enflasyon rakamına göre yapan AKP, konu üretici olunca enflasyonun 5 katını istiyor. Hangi hesaplama, hangi yöntemle sulama suyuna yüzde 400 zam yapıldığı açıklanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kaşıkla Verip Kepçeyle Alıyorlar

Ağbaba, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Hububat Hasat Bayramı" programını hatırlatarak, “Bir yanda hasat bayramı diğer yanda yüzde 400 su zammına isyan eden üreticiler. Çiftçilerimizi sulama birliklerinin insafına terk eden AKP sadece izliyor. 2023 yılı sulama bedellerinin yüzde 50'si Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmıştı. Bu destek sayesinde biraz nefes alan üreticiler, sulama birliklerinin uyguladığı son zamlarla büyük hayal kırıklığı yaşadı.” şeklinde konuştu.

Ağbaba, son olarak zammın derhal geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Depremin vurduğu, ticaretin durma noktasına geldiği Malatya’da, ağaçları ve ürünleri kurumasın diye mecburen kullanılmak zorunda olan suya akıllara durgunluk verecek boyutta zam yapılması kabul edilemez. Bu zammın derhal geri çekilmesi gerekiyor.” dedi.