Öncelik çarşı olmalı

6 Şubat tarihli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya çarşı merkezi yıkıma uğradı. Depremlerden ağır hasar alan Kuyumcular Çarşısının yıkılmasıyla beraber Cumhuriyet Meydanı'nın da kuyumcu esnafı için geçici çarşı inşa çalışmaları sürüyor. Malatya Kuyumcular Esnaf Odası Odası Başkanı Murat Özhüsrev, 'Malatya yıkık olsa bile insanlar çarşıdalar. Çarşı-pazar çok önemli. İnsanlar çarşıya gelir. Çarşı bozulursa Malatya biter. Öncelik çarşı olmalı ' dedi.

Öncelik çarşı olmalı

6 Şubat tarihli depremlerde büyük yara alan Malatya’da çarşı merkezinde bulunan ‘Kuyumcular Çarşı’sı ağır hasar aldı. Çarşı yıkıldı. Cumhuriyet Meydanı Otoparkında kuyumcu esnafı için geçici iş yerleri oluşturuldu. Gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Kuyumcular Esnaf Odası Odası Başkanı Murat Özhüsrev, çarşıda 80 esnafın yer alacağını, kura çekiminin yapıldığını, esnafın önümüzdeki günlerde burada hizmet vermeye başlayacağını söyledi.

Güzel bir çarşı olacak

Çarşının depremde yıkılmadığını ifade eden Özhüsrev, "Yeni çarşı yapmak için yıkılmıştı. Biz depremden sonra kuyumcular çarşısı için belediyeye müracaat ettik, yeni çarşı talebinde bulunduk. Cumhuriyet Meydanının altındaki otoparkı bize çarşı olarak verileceği söylendi ve biz kabul ettik. Şuan Fırat Kalkınma Ajansı liderliğinde çalışmalar yürütülüyor. Orada 80 adet iş yeri yapıldı ve kurayla yerler belirlendi. Şu anda kuyumcuların kendi yaptığı işler yapılıyor. Umarım 20 gün içinde 80 mağazamızla faaliyete başlarız. Önceden 120 adet kuyumcumuz vardı. Kimileri Kapalı Çarşıda ya da farklı yerlerde iş yerleri tuttular. Bizde dışarıda kalan 80 meslektaşımıza burayı ayarladık. Güzel bir çarşı yapılıyor. İki yıl boyunca orada kalacağız. Çarşımız yapılırsa yerimize geçeriz. Kalıcı olma ihtimalide var. Orası sağlam depreme dayanıklı bir yer.  İç mekan işleri ve süreç devam ediyor" dedi.

Çarşı kurtulursa Malatya kurtulur

"Büyükşehir Belediye Başkanı bu konuda hassas davranıyor diyen Özhüsrev, "Başkan yerinde dönüşüm istiyor. Malatya çarşısını bozmak istemiyor. Bizler sahadayız. Malatya yıkık olsa bile insanlar çarşıdalar. Çarşı-pazar çok önemli. İnsanlar çarşıya gelir. Çarşı bozulursa Malatya biter. Ben 50 yıldır burada kuyumcuyum. Malatya'yı kazanmak için yerinde dönüşüm şart. Park için otopark için çarşıyı bozmayalım. Önce çarşıyı kurtarmamız lazım. Çarşı bozulursa Malatya biter. Çarşı kurtulursa Malatya kurtulur. İnsanlar Malatya'ya gelir" şeklinde konuştu.

Malatya'ya nazar değdi

Özhüsrev, Malatya merkezdeki iş yerlerinin tek katlı yapılmasına itiraz ettiklerini vurgulayarak, “Malatya köy değil, merkezde 17 katlı bina yıkılmadıktan sonra niye tek kat yapalım. 4 katlı yapalım. Üst katlarda ofis hizmeti yürütmeye devam etsin. Herkesin çarşıda olması lazım. Burayı dağıtmak Malatya'ya yapılmış bir yanlış olur. Malatya'da deprem olmadı. Malatya deprem bölgesi değil. Malatya Maraş depreminde yıkıldı. Malatya'da yıkım az oldu ama evler içten patladı. Ben şehir dışına çıktığımda Malatya'da deprem mi oldu diyorlar. İnsanlar Malatya'da ne olduğunun farkında değil. Malatya'da ne olduğu yıkım yapıldıkça ortaya çıkıyor. Malatya'da ne olduğu anlatılmadı. Binalar Malatya'da görevini yaptı. Büyük depremlere rağmen ölüm oranı az. Çarşı pazar ve oteller yıkıldı bunlarda çok eski bir binaydı. Malatya’mız çok güzeldi Malatya'ya nazar değdi. Dükkanları kapattık ama yine de Malatya'yı terk etmedik" açıklamasını yaptı.