Malatya depremini yaşadı komşu sadece hissetti!

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Malatya'nın asıl depremini yaşadığını belirterek, depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Adıyaman'ın asıl depremlerini yaşamadığını Adıyaman'ın depremi hissettiğini söyledi.

Malatya depremini yaşadı komşu sadece hissetti!

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana geldi. 7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir sarsıntı daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

Deprem; Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Elâzığ’ı ve Şanlıurfa’da büyük yıkıma yol açtı. 50 binin üzerinde insan hayatını kaybederken birçok vatandaş yaralandı.

Depremlerde binlerce bina yıkılırken binlerce binada ağır hasar aldı. Depremlerden etkilenen kentlerin yeniden inşa çalışmaları sürüyor. Katılmış olduğu özel bir programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde Malatya’nın, Hatay’ın, Kahramanmaraş’ın asıl depremlerini yaşadığını ancak Adıyaman’ın depremlerden etkilendiği söyledi.

Programda yaşanan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Görür, “Adıyaman’ın asıl etkileyecek olan deprem, Bitlis Zagros bindirme kuşağıdır. Yani ters fayların oluşacağı depremlerdir. Sebebi de Arap levhasının Anadolu levhasının ve Doğu Anadolu’nun altına dalmakta o kısımlar üste gelmektedir. Yani Anadolu levhasının birimleri ve Doğu Anadolu birimleri. Öyle olduğu için deprem Adıyaman’da olmadı. Zagros Bitlis bindirme kuşağında olmadı. Onun yakınından geçen Doğu Anadolu Fayı üzerinde oldu. Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın Malatya’nın depremi oldu. Adıyaman’ın depremi değil. Adıyaman depremi hissetti. Çünkü o faya yakın olduğu için bu kadar şiddetli hissetti” ifadelerini kullandı.