Malatya'daki Konteyner Kentlerde Asayiş Olayları Vatandaşı Tedirgin Ediyor: Önlemler Yetersiz Mi?

6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya'da, depremde evlerini kaybeden vatandaşlar için kurulan konteyner kentlerde son zamanlarda artan asayiş olayları endişe yaratıyor. Geçtiğimiz hafta Yeşilyurt ilçesi İkizce 3 konteyner kentte 7 yaşındaki bir çocuğun istismar edilmesinin ardından Battalgazi ilçesindeki MALET konteyner kentte de dokuz farklı konteynerden klimalar çalındı. Bu olaylar, akıllara, konteyner kentlerde güvenlik önlemleri yetersiz mi? Sorusunu getirdi.

Malatya'daki Konteyner Kentlerde Asayiş Olayları Vatandaşı Tedirgin Ediyor: Önlemler Yetersiz Mi?

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden ağır hasar alan Malatya’da, depremde evlerini kaybeden vatandaşlar için şehrin 74 noktasına kurulan 28 bin 643 konteynerde, yaklaşık 120 bin vatandaş yaşıyor. Ancak konteyner kentlerde son zamanlarda artan asayiş olayları vatandaşları tedirgin ediyor.  

Kimlik kontrolü uygulamasından vaz mı geçildi?

Geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt ilçesi İkizce 3 konteyner kentte kalan ve 4 ayrı suçtan kaydı bulunan bir şahsın 7 yaşındaki bir çocuğa istismarda bulunması, Battalgazi ilçesinde kurulan MALET konteyner kentte ise 9 farklı konteynerdeki klimaların çalınması, konteyner kentlerde güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor. Depremzedeler, konteyner kentlerde ilk başlarda kimlik kontrolü yapıldığını ancak daha sonra bu uygulamadan vazgeçildiğini söylüyor. Sokak aralarında güvenlik ve aydınlatma eksikliği de vatandaşların endişelerini arttırıyor. Özellikle küçük çocukları olan aileler, konteyner kentlerde kendilerini güvende hissetmediklerini ve güvenlik önlemlerinin arttırılmasını talep ediyorlar.

Malatya'daki Konteyner Kentlerde Asayiş Olayları Vatandaşı Tedirgin Ediyor: Güvenlik Önlemleri Yetersiz Mi?

Güvenlik Önlemleri Yetersiz Mi?

İstismar olayının ardından çocuklarını dışarıya çıkarmaktan korktuklarını belirten konteyner kentte yaşayan depremzedeler, güvenlik önlemlerinin arttırılmasını talep ederek, “Biz depremden 5 ay sonra konteynerde yaşamaya başladık. Küçük iki kızım var 3 ve 4 yaşlarında. Son zamanlarda çıkan haberlerden dolayı çok tedirginiz burada her çeşit insanlarla aynı ortamda oturuyoruz. Güvenliğin yetersiz olduğunu görüyoruz. Sokak aralarında güvenlik yok, bazı bölgede ışık yok. Kendimizi asla güvende hissetmiyoruz” diye konuştular.

Yol geçen hanı

Konteyner kentte kalan ailelere yardım götüren bir hayırsever ise, “Bundan birkaç gün evvel bir Konteyner Kent’te bulunan üç aileye gıda yardımı götürdüm. Ne kapıdan girerken ne de çıkarken arabamı bir tane yetkili durdurmadı. Kimlik soran olmadı. Burada ne yapıyorsun ne işin var diye merak eden çıkmadı. Yazıklar olsun o sorumlulara, kendine yetkili diyen o insanlara. Yol geçen hanı haline gelen Konteyner Kent’ler büyük tehlikeler barındırıyor” dedi.