Malatya'da ekilmeyen toprak kalmayacak! Yüzde 75'ini devlet ödeyecek
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Malatya'da, işlenmeyen veya nadasa bırakılan tarım arazilerini üretime kazandıracak projelere yüzde 75'e varan oranlarda hibe desteği verilecek.
7 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar” ile Türkiye’de tarım arazilerinin verimli kullanımı için önemli bir adım atıldı. Karar kapsamında, işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde üretimi artıracak yatırım projeleri desteklenecek. 2026 yılı boyunca, atıl arazilerini üretime kazandırmak veya stratejik ürünler ekmek isteyen çiftçilere proje maliyetinin yüzde 75’ine kadar hibe verilecek. Destekler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan projeler ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı araziler için geçerli olacak. Bakanlık, uygulamayı denetleyerek kurallara uymayanlara ceza ve geri ödeme yaptırımları uygulayacak.
Destekleme Konuları ve Hibe Oranları:
- İşlenmeyen/nadasa bırakılan arazilerin üretime kazandırılması.
- İklim değişikliğine uygun olarak yağlı tohumlar, baklagiller, hububat ve sebze üretiminin artırılması.
- Katma değeri yüksek bitkilerin üretiminin artırılması.
- Doğal bitki türlerinin veriminin teknik uygulamalarla artırılması.
- Hibe oranı: Proje toplam bedelinin azami %75’i.
- Destekler gerçek veya tüzel kişiler tarafından alınabilir; diğer kamu kurumları ve ortaklıklar yararlanamaz.
Finansman ve Ödemeler:
- Ödemeler, 2026 Yılı Kamu Yatırım Programı kapsamında Bakanlığın ilgili alt projesinden karşılanacak.
Destekten Yararlanamayacaklar:
- Kamu kurumları ve ortaklıkları, aynı konuda başka hibe alan projeler, belirlenen tarım havzaları dışında yetiştirilen ürünler ve aynı arazi için üst üste iki yıl destek alanlar destekten yararlanamaz.
Denetim ve Cezai Hükümler:
- Haksız yere ödeme aldığı tespit edilenler, aldıkları parayı gecikme zammı ve faiziyle geri öder.
- Haksız destek alanlar 5 yıl boyunca hiçbir tarımsal destekleme programından yararlanamaz.