Malatya'da 3 ana sorun nasıl tespit edildi

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da Vali Ersin Yazıcı, deprem ve sonrası sürece ilişkin yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Malatya'da göreve başladığında toplumun her kesiminden kendisine aktarılan ana sorunları üç 'Hayalet binalar, toz, hırsızlık' konulu başlıklarda topladığını belirtti.

Malatya'da 3 ana sorun nasıl tespit edildi

Vali Yazıcı, şehri yeniden ayağa kaldırmak için sahada büyük işleri gerçekleştirdiklerini belirterek, hizmet için burada olduklarını ve en büyük hedeflerinin ise vatandaşın yüzünü güldürmek olduğunu söyledi. 

6 Şubat 2023’de yaşanan ve 11 ili doğrudan etkileyen asrın felaketinin yıldönümü yaklaşırken, afetten en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da bugüne kadar yapılan çalışmalar ve devam eden projeler ile ilgili Vali Ersin Yazıcı basın mensuplarını bilgilendirdi. Vali Yazıcı, kentte bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Malatya'da bin 237 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 444 kişinin de yaralandığını ifade etti. Depremler sonrasında kentte 6 bin 643 binanın yıkıldığını, 35 bin 907 binanın da ağır hasar aldığını aktaran Yazıcı, orta hasarlı bina sayısının 2 bin 525, yıkımı tamamlanan bina sayısının ise 29 bini aştığını söyledi.

Malatya’da göreve başladığında toplumun her kesiminden kendisine aktarılan ana sorunları üç başlıkta topladığını belirten Vali Ersin Yazıcı, "En büyük problem hayalet binalar vardı şehirde. Her manada korkunç. Fiziki ve psikolojik anlamda rahatsız ediyor. İkincisi toz ve en büyük kaynağı yıkım. Yıkım bir toz yaratıyorsa yerinde yapılan ayrıştırmada 5 birim, 8 birim fazla toz yaratıyordu. Üçüncü ise hırsızlık. Hemen hemen herkes bu üç başlığı en büyük problem olarak söylüyordu. Tabii başka problem de vardı. Konteyner kentlerde altyapı ve başka alanlarla ilgili sorunlar olduğunu tespit ettik" dedi. 

Yıkım oranı yüzde 85

Asrın felaketi sonrası kentte yapılan yardımlara da değinen Yazıcı, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 20 bin 328 araç ile çeşitli yardımların 159 bin hanede 690 bin kişiye dağıtıldığını dile getirdi. Yine o süreçte depremden etkilenen her haneye 10 bin TL’den toplamda 1 milyar 970 milyon 680 bin TL nakdi ödemenin gerçekleştirdiğini belirten Yazıcı, diğer yardımları ise şöyle açıkladı: “Taşınma yardımı olarak 1 milyar 272 milyon TL ödeme yapıldı yine kira yardımı olarak da 4 milyar 505 milyon 516 bin TL depremzedelere ödeme gerçekleştirildi. Kentte vefat eden vatandaşların ailelerine de toplamda 101 milyon 100 bin TL ödendi. Yine deprem sonrası başka illere giden vatandaşlarımıza da sağlanan yakıt desteği tutarı ise 41 milyon 115 bin 484 TL oldu” diye konuştu. 

3 bin 158 konteyner iş yeri kuruldu

Konteyner kentlerde 117 bin kişinin kaldığına dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti, "Şehrin merkezi çarşı dediğimiz bölge çok mağdur olduğu ve adeta yok olduğu için doğal olarak ciddi sayıda esnafımız iş yerlerinden oldu. 3 bin 158 konteyner iş yeri kuruldu. Çarşı merkezine devam eden inşaatlardan dolayı yine yer değişiklikleri yapılıyor. Yeni konteynerler kurulabiliyor. Depremin ağır sonuçları oldu ama hayat devam ediyor. Asla ve katiyetle geride kalıp yaşamın devam ettiğini unutarak hayata devam etmiyoruz. Bizler sorumluyuz ve yaşamın devam ettiğinin bilincindeyiz. Bu sorumluluklarla güçlü devletimiz sizlerle. Malatya'da vatandaşlarımıza konutlarını üretiyor, ticarethaneler üretiyor altyapılarını yapıyor. Şehri yeniden ayağa kaldırmak adına sahada çok büyük işler yapılıyor."