Malatya'da 122 çiğ süt örneği korkuttu! Kaynatmak yetmeyebilir!
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı tarafından yapılan bir çalışmada, Malatya kırsalından alınan 122 çiğ süt örneğinde bulunan bazı bakterilerin, süt yoluyla vücuda girdiği ve özellikle kadınlar, yaşlı bireyler ve bağışıklığı zayıf kişiler için büyük risk barındırdığı gözler önüne serildi.
Çiğ Sütte Görünmeyen Tehlike
Çiğ sütün, yalnızca dışkı bulaşıyla kirlenmiş bir ürün olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Çiğ süt, hastalık yapma potansiyeli yüksek bakteriler için bir taşıyıcı ortam olabilir. Yani çiğ süt, görünmez bir bakteri ekosistemi aslında ve bu ekosistemdeki bazı üyeler insan sağlığı açısından risk oluşturur. Bu durum literatürde giderek önem kazanan bir kavramı işaret ediyor. Yani gıdayla bulaşan idrar yolu enfeksiyonları. Süt aracılığıyla alınan bu bakteriler sessizce üriner sisteme ulaşıp enfeksiyon oluşturabilirler. Özellikle bu durum kadınlarda, yaşlı bireylerde ve bağışıklığı zayıf kişiler için de risk oluşturuyor" ifadesine yer verdi.
Gıda Güvenliği Boşluğu Gözler Önünde
Yapılan çalışmanın, ülkedeki gıda güvenliği politikaları açısından önemli bir boşluğu da görünür kıldığını dile getiren Yıldırım, "Mevcut denetim sistemleri hâlâ "bakteri var mı yok mu?" yaklaşımına dayalı olarak işliyor. Oysa emarelerimiz, moleküler patojenite analizlerinin ve antimikrobiyal direnç taramalarının rutin gıda kontrol süreçlerine entegre edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bir diğer kritik emaremiz, tüm izolatların sefalotin antibiyotiğine dirençli olmasının yanı sıra çoklu antibiyotik direnci de mevcut. Bu tablo, antibiyotik direncinin hayvancılık ortamlarında seçilip gıda zinciri aracılığıyla topluma geri döndüğünü açıkça ortaya koyuyor. Başka bir ifadeyle, çiftlikten sofraya uzanan çok yönlü bir direnç zinciri ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme