Gökyüzünün şampiyonları Malatya'da! 110 takım mücadele ediyor
Malatya'da düzenlenen Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması'na dair değerlendirmelerde bulunan Malatya Valisi Seddar Yavuz, yaklaşık 55 uluslararası İHA takımı ile 55 liseler arası İHA takımı olmak üzere toplam 110 takımın yarışmalara katıldığını, yarışmacılar ve hakemlerle birlikte 1200 kişiyi misafir ettiklerini söyledi.
Malatya'da, TÜBİTAK'ın TEKNOFEST kapsamında düzenlediği Uluslararası Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışı 2’inci gününde de devam ediyor.
Malatya TULGA Havalimanında düzenlenen yarışmalarda, 110 takımda yer alan genç mühendisler mücadele ediyor. Yarışmaların yapıldığı alanlarda ise ATAK helikopterleri gösteri uçuşu gerçekleştirdi.
ATAK helikopterleri gösteri uçuşunun ardından yarışmaya dair konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, “T3 Vakfı ve TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen liseler arası uluslararası insansız hava araçları yarışmalarına ev sahipliği yapmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.
Uluslararası ve liseler arası İHA yarışmaları 8-13 Eylül 2026 tarihleri arasında Malatya 2. Kara Havacılık Alay Komutanlığı Tulga Kışlası'nda başlamıştır.
İHA teknolojilerine yönelik bilgi, beceri ve kabiliyetlerin geliştirilmesini, öğrencilerin yenilikçi fikirlerinin desteklenmesini ve farklı eğitim seviyelerinden gençlerin bu alanda çalışmalar yapmasını amaçlayan yarışmalara Türkiye'nin yanı sıra farklı ülkelerden öğrenci katılımları da olmuştur.” dedi.
Bin 200 kişi ağırlanıyor
Yarışmaların, sabit kanat, döner kanat ve serbest görev olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlendiğini belirten Yavuz, yarışma kapsamında kentte bin 200 kişinin ağırlandığını söyledi. Yavuz, şu ifadeleri kaydetti:
“2026 yılı yarışmalarında yaklaşık 55 uluslararası İHA takımı ile 55 liseler arası İHA takımı olmak üzere 110 takımın yarışmalara katılması sağlanmıştır. Yarışmacılar ve hakemlerle birlikte yaklaşık 1.200 kişiyi şehrimizde şu anda misafir ediyoruz.
Gençlerimizin teknoloji ve havacılık alanındaki çalışmalarını destekleyen bu organizasyonun ilimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Özellikle savunma sanayi alanındaki baş döndürücü gerçekleştirilen devrimi destekleyen bir faaliyet olarak da bu faaliyeti değerlendirmek gerekir.
O yüzden çocuk ve gençlerimizin Milli Teknoloji Hamlesi' ne ve savunma sanayine ve genel anlamda teknolojiye ilgi duymasını sağlayacak önemli bir organizasyon. Diğer taraftan depremden zarar görmüş bir şehirde özellikle çocuk ve gençlerimiz için yeni bir fırsat, yeni bir pencere olarak da görüyoruz.”
Bakmadan Geçme

