Küspede stokçuluk

Malatya Şeker Fabrikasında, küspe stokçuluğu yapılarak, üreticinin mağdur edildiği öne sürüldü. İddialara göre, besici küspe alabilmek için 4-5 gün beklerken, bazı kişilerin günde 2 sefere çıkararak, haksız kazanç sağlıyor. Üretici, ÇKS kaydı ve hayvan işletme belgesi olana küspe satışında öncelik verilmesini istiyor.

Küspede stokçuluk

Bu yıl dövizin yükselmesiyle birlikte yem fiyatları yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Artan yem fiyatları üreticiyi küspe almaya yöneltti. Malatya Şeker Fabrikasına, küspe almak için giden üreticiler, 4-5 gün beklemek zorunda kalıyor. Üreticiler, sıra beklerken bazı kişilerin kendilerine yol göstererek, dışarıda küspe satanların olduğunu, onlara gidebileceklerini söylüyor. Üretici 4-5 gün beklemektense dışarıda satanlara başvuruyor.  Daha önce aldıkları küspeyi dışarıda stoklayanlar,  tonu 300 ila 350 TL arasında satılan küspeyi, üreticiye, tonunu 600-650 liradan satmaya çalıştığı ileri sürülüyor.

Adamın hayvanı yok küspe alıp simsarlık yapıyor 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan üretici F.G., Pütürge'de çiftçilik yaptığını belirterek,  "Bu yıl en az 10 kere gittim, her gittiğimde sıra yok diyorlar. Geçen yine gittim en azından bir ton küspe alayım sonuçta ben çiftçiyim. Gittiğimde sıra yoktu, orada kamyonculara ayrılan bir köşe var. Kamyonlar oraya çekilmiş, oradaki kulübeye gittim, oradaki kişi yukarıda sattıklarını söyledi. Ben gidip, sordum bir ton küspe lazım, 'var' dediler, ne kadar dedim 650 lira dediler. Hiç almadığımdan normal fiyatını bilmiyorum 300, 350 lira tonu galiba. 650 lira fiyat çekince almaktan vazgeçtim. Geri dönüp kulübeye bana sıra verin ona göre geleyim dedim. Desinler bir hafta sonra gel sıra versinler, yada ÇKS, hayvan işletme belgesi olanlara versinler.  Adamın hayvanı yok simsarlık yapıyor, bir şekilde dolaylı olarak küspe alıyor. Amacımız kimseyi kötülemek değil, ben kendi adıma konuşuyorum.  Bize süre versinler ona göre gidelim üretici gelip, bir, iki ton küspe alamıyor. Hayvanı olmayan adam kaç tır mal alıyor. Bu ne biçim sistem. Biz ÇKS kaydı olan, hayvan işletme belgesi olana üreticilere öncelik verilsin. Bugün yem olmuş 250 lira alamıyoruz.  Şunu söyleyeyim, hiç bir yetkili bana git şuradan al demedi" açıklamasında bulundu.