Kayısıda fiyat skandalı: Üreticinin kazancını kim yiyor?

Malatya Şire Pazarında 120-180  lira arasında işlem görmekte olan Gün Kurusu Kayısı marketlerde 410 liradan satılıyor. Üretici elinden düşük fiyata alınan kayısısının marketlerde yüzde yüzden fazla fiyat farkıyla satılması tepkilere neden oldu.

Kayısıda fiyat skandalı: Üreticinin kazancını kim yiyor?

Türk kuru meyve sektörü, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının sürdürülebilir bir şekilde arttırılması için Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Oda ve Borsalar, Araştırma Enstitüleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri temsilcilerinin katılımlarıyla 9 Şubat'ta gerçekleştirilen Kuru Meyve Çalıştayı'nda kuru kayısı fiyatının ihracatta 10 dolar yani 310 lira olarak açıklanmıştı.

Üreticiden 120 TL'ye alınan kayısı ihraçta 310, markette 410 lira

Malatya Şire Pazarında 120 liradan işlem gören kuru kayısının ihracatta 310, markette 410 liradan satılması tartışmalara neden oldu.
Kayısı üreticisi olan Mustafa Çalışkan, "Ben yıllardır kayısı üreticiliği yapıyorum. Çoğu zaman kayısı yanıyor. Yanmadığı zaman para etmiyor. Geçen sene az bir kayısım vardı 140 liradan sattım. Bizim elimizden bedavaya alıyorlar. Kaç kat kar koyup öyle satıyorlar. Çiftçi ne zaman kazanacak. Hiç tutmasa bile ilacı, suyu gübresi 50 bin masrafım oluyor. El insan diyorum. Üreticinin de insan olduğunu akıllarına getirsinler" dedi.

Üreticiden 120 TL'ye alınan kayısı ihraçta 310, markette 410 lira

140 gramlık pakette 57,50 TL'ye satılan gün kurusu kayısının kilogram fiyatının 410 TL olduğu görülüyor.