Fiyatlar aşırı arttı

Maske, dezenfektan, eldiven gibi malzemelerin fahiş fiyat artışları ve alınan sağlık tedbirleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczacıların ürün temininde aşırı bir fiyat artışı ile boğuşmak zorunda kaldığını belirterek, yaşanan fiyat artışının sorumlusunun eczacılar olmadığını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fiyatlar aşırı arttı

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda neredeyse tüm dünya ülkelerine sıçrayan koronavirüs ile mücadele konusunda oda binasında, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

En yakın sağlık danışmanlarıyız 

Sönmez Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (salgın) ilan edilen koronavirüsün Çin’de ortaya çıkarak, hızla yayıldığını hatırlatarak, Dün gece itibariyle de 359 vaka olduğu açıklanmış ve 4 ölüm vakası görülmüştür. Bu süreçte Devletimizin, Sağlık Bakanlığımızın özverili çalışmaları tüm dünyaya örnek teşkil etmektedir. Evet, işin ciddiyetinin farkına varma zamanıdır. Bu konuda biz 1.Basamak Sağlık Kuruluşu olan eczanelere büyük görev düşmektedir. Bu bağlamda her zaman olduğu gibi Devletimizin ve milletimizin yanında ön saflarda olduğumuzu belirtmek isterim. Her durumda yineleyerek vurgulamak istediğim konu şudur ki bizler 5 yıllık yoğun bir eğitimden geçerek halka en doğru ve en güvenilir hizmeti sunmaya çalışan En yakın sağlık danışmanlarıyız. Tüm eczacılarımız, bir yandan oluşan aşırı talep karşısında hasta sağlığı açısından sorun teşkil etmeyecek güvenilir malzemeleri (maske, dezenfektan, eldiven, ateşölçer) hastalarına sunabilmek için olağanüstü çaba sarf ederken, bir yandan da ürün temininde aşırı bir fiyat artışı ile boğuşmak zorunda kalmaktadırlar" dedi.

Eczanelerimizin ilaçlama işlemleri yapılıyor

Yaşanan fiyat artışının sorumlusunun eczacılar olmadığına dikkat çeken Sönmez, "Tüm halkımız bilmelidir ki, yaşanan fiyat artışının sorumlusu asla eczacı değildir. Kendileri de risk altında olmalarına rağmen, ettikleri yemin gereği 7 gün 24 saat hizmet veren eczacılarımıza yöneltilen bu suçlamaların gerçeklik payı yoktur. Bu suçlamalarla baş etmeye çalışırken asıl görevimiz olan danışmanlık hizmetimiz sekteye uğramaktadır. Biz eczacılar olarak işin ticari kısmıyla değil de sağlık kısmıyla ilgilenmek istiyoruz. Bunun içinde gerek Sağlık Bakanlığımız ve gerekse Türk Eczacılar Birliğimiz gerekli önlemleri almaya başlamıştır. Halkımızın paniğe kapılmaması bu konuda bizlere güvenmesi büyük önem arz etmektedir. Gerek Türk Eczacılar Birliği olarak gerekse Malatya Eczacı Odası olarak hem halkımız, hem de meslektaşlarımız için bir takım önlemler almış bulunmaktayız. Öncelikle Olağanüstü bir durumda çalışma saatlerimiz için gerekirse 24 saat esasına göre yapılması ve gerek duyulması halinde her an gerekli değişiklere gidilmek için hazır durumdayız. Eczanelerimizle Odamız web sitesi üzerinden ve SMS yolu ile sürekli güncel bilgiler paylaşılmaktadır. Eczacılarımızın maske ve koruyucu gözlük ile hizmet vermesi ve dezenfektasyon hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Birliğimiz tarafından bilgi afişleri hazırlanmış ve odalarımıza ulaştırılmaktadır. Eczacı odamızın sponsorluğunda Malatya’daki tüm eczanelerimizin ilaçlama işlemleri yapılmaktadır" diye konuştu. 

Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın

Sönmez, 14 gün kuralına uyulması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, vatandaşlara zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamalarını önerisinde bulundu. Eczacıların, hastalardan da bazı beklentileri olduğunu kaydeden Sönmez,  "Covid -19 hastalığı için en önemli tedbir panik yapmamak ve temel hijyen kurallarına uymaktır. Önemle üzerinde durmak istediğimiz konu Sağlık Bakanımızın belirlediği 14 kurala uymaları. Zorunlu haller dışında evden dışarı çıkmamaları. Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini iptal etmeleri. Yurtdışından gelenler için 14 gün kuralına sadık kalmaları. Eczanelerde 1 metre kuralına uyarak temastan kaçınmaları. Eczanede bulunma sürelerini minimalize etmeleri. Zorunlu olmadıkça özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalarımızın acil servise ve eczanelere gitmemeleri. Gitmeleri gerektiğinde de maske takmaya özen göstermeleridir" şeklinde konuştu. 

Koronavirüs alacağınız tedbirlerden daha güçlü değildir

Sönmez, Kronik hastalığı olan hastaların, hastanelere gitmeden bir aylık ilaçlarını eczanelerden alabileceğini belirterek, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüsü için alınan önlemler doğrultusunda son altı ay içerisinde kullanmış olmak şartı ile kronik rahatsızlığı olan raporlu hastalarımız herhangi bir sağlık merkezine gidip reçete yazdırma ihtiyacı duymadan, direkt olarak 1 aylık ilaçlarını eczanelerden temin edebileceklerdir. 01 Mart 2020 tarihinden sonra bitecek olan ilaç raporlarının süreleri ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Hastalarımız bu konu ile alakalı en yakın eczaneye başvurabilirler. Aldığımız eğitim ve diplomamızın bize yüklemiş olduğu misyon çerçevesinde mevzuatımızın izin verdiği ölçüde bu mücadelede Malatya Eczacı Odası ve Eczacılar olarak her türlü katkıya hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Halk sağlığı ve kamu yararına sürekli hizmet eden eczacılar, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz hizmet sunmaya devam edeceklerdir Bu zorlu sürecin en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz. Unutmayınız ki en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır. Sağlık bakanlığımızın sloganıyla konuşmama son vermek istiyorum; ‘Koronavirüs alacağınız tedbirlerden daha güçlü değildir" ifadesini kullandı.