Fidan dikimleri başladı

Malatya'da fidan dikimleri başladı ve fidan satış merkezlerinde hareketlilik arttı.

Fidan dikimleri başladı

Sonbahar dönemi dikimlerinin Aralık ayı sonuna kadar devam ettiği Malatya’da havalarında normal sıcaklık seviyesinde seyretmesini fırsat bilen üreticiler, ilkbahar dönemi fidan dikim çalışmalarına hız verdi. Ilıman iklim açısından önemi bir meyve alanlarına sahip olan ilimizde ilkbahar dönemi dikimleri ile ilgili olarak da üreticiler uyarıldı. İklim şartlarının uygun olduğu her zaman fidan dikimleri için uygun olduğu belirtilen açıklamada ise fidan dikimlerinin yaprakların dökülmesinden itibaren başladığı çiçeklenme dönemine kadar yapılabileceği belirtildi. Malatya Tarım Orman İl Müdürü Tahir Macit üreticilere seslenerek, fidan dikimlerinde arazinin toprak yapısının incelenerek uygun ağaç dikimi yapılmasını ve gerektiğinde Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerinden bilgi alınmasını istedi. Macit, “Çiftçilerimizin meyve bahçesi yapacakları da alanları iyi bir şekilde tetkik edilmesi gerekir. Hem iklimsel alanda, hem fiziksel yapısı, hem toprak yapısı alanında değerlendirip ona göre dikim yapmaları gerekiyor. Toprak yapısının uygun olması ve topoğrafyanın uygun olması durumunda ona göre uygun çeşit veya tür seçildiğinde karlı bir üretim yapılabilir. Onun için bahçe yapmaya başlamadan önce mutlaka arazinin yapısına uygun çeşit ve türlerin seçilmesi gerekiyor” dedi.

DİKİM YAPILACAK ALANLAR NASIL SEÇİLMELİ

Dikim yapılacak alanlarda yapılacak çalışmalara da değinen Macit, “Dikim yapıldıktan sonra sulama durumu göz önünde alınmalı. Fidan seçiminde modern teknikler ile üretilmiş fidanlar tercih edilmeli. Toprak yapısı ve iklim durumu dikkate alınarak fidanlar seçilmeli. Toprağın işlenmiş olması, fidan çukurlarının daha önceden açılmış olması, toprak analiz sonuçlarına göre de zirai ve organik gübrelerin uygun bir şekilde toprağa verilmesi gerekir. Fidan dikimi senasında özellikle aşı noktasının gömülmemesi gerekir. Fidan dikildikten sonra da dibinin havuz yapılıp can suyu verilmesi gerekir.  Özellikle çıplak köklü fidanların budanarak çoban sobası sopası haline getirilmesi gerekir. Rüzgâr alan yerlerde fidanın sabitlenmesi gerekir. İlkbaharda dikilen fidanlar da mutlaka herek sistemi ile fidanların bağlanıp rüzgârdan sallanması için sabitlenmesi gerekir” dedi.

TARIM ORMAN MÜDÜRLÜKLERİNDEN YARDIM ALINMALI

Macit, fidan dikecek üreticilerin arazi yapısı, toprak analizi, fidan seçimi konularında destek almak isteyenlerin il ve ilçe müracaat ederek bilgi alabileceklerini de hatırlatarak, “Üreticilerimiz arazilerine hangi fidanın, hangi çitlilerin daha uygun olacağı konusunda yardım alabilirler. Ayrıca toprak ve yaprak analizi yaptırılarak da destek alabilirler.  Bu konuda ilimizde 3 tane laboratuvar bulunmaktadır. MASKİ Genel Müdürlüğü, Kayısı Araştırma Enstitüsü ve İl Tarım Müdürlüğünde laboratuvar var. Bu laboratuvarlarda analiz yaptırarak toprak durumlarını da öğrenebilirler. Yine ilimizde ılıman iklim meyve türlerinin tamamı bu dönemde dikimi yapılabilir. Bu bölgelerde asıl doğru olan dikim sonbahar dikimlerdir. Sonbaharda ekim yapamayan çiftçilerimizin ilkbaharda da dikim yapacakları zaman, kayısı, erik, şeftali, vişne, elma, armut gibi meyvelerin tamamını ilimizde yetişen meyvelerin tamamını bu dönemde dikebilirler” şeklinde konuştu.