Eskimalatya unutuldu

Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adil Çulha, Eskimalatya bölgesinin tarihi bir bölge olmasına rağmen yeterli hizmeti almadığını savundu. Çulha, 'Battalgazi ilçesinin tarihi bölgesi Eskimalatya'nın geri plana atılması acı verici bir durum. Eski belediye binamız yıkıldı, esnafa geçici konteynır verildi ancak iki yıldır hala dükkanlar yapılmadı. Biran önce dükkânların yapılmasını bekliyoruz' dedi.

Eskimalatya unutuldu

Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası mevcut Başkanı Adil Çulha, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ve 3 adayın yarıştığı genel kurulda yeniden seçilerek güven tazeledi. Çulha, mazbatasını alarak görevine başladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Çulha, Eskimalatya bölgesinin tarihi bir bölge olmasına rağmen yeterli hizmeti almadığını, Eskimalatya bölgesinin gelişmesi için bölgeye neşter vurulması gerektiğini ifade etti.

Yükümüz ağır

Çulha, esnafa, 4’üncü sefer kendilerini göreve layık gördüğü için teşekkür etti. Yeni dönemde yüklerinin daha ağır olduğunu ifade eden Çulha, “Gece gündüz demeden esnafımız için mücadele edeceğiz. Eksiklerimiz oldu. Tamamlayacağız. Malatya Büyükşehir olduktan ve Battalgazi Belediyesi merkeze taşındıktan sonra Eskimalatya bölgesindeki vatandaşlar çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Eskimalatya bölgesinin geri kalmışlığı bizi üzüyor. Bölgenin geri kalmasının temelinde tabii ki son dönemlerde yaşana pandemi ve depremin etkisi oldu. Bunun yanı sıra bölgenin tarım ve sit alanı olması da gelişmemesinde etkili oluyor. Bunlar önümüze büyük engeller olarak çıkmakta. Bunları aşma noktasında belediyelerimizle birlikte elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu dönemde çok büyük çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Sadece kendi çabamızla değil, Malatya Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ile de birlikte güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Bize güvenenlerin güvenini boşa çıkarmayacağız. Sorunlara asla sessiz kalmayacağız” diye konuştu.

Beklentimiz karşılanmadı

Çulha, Eskimalatya bölgesine ileriye dönük mutlaka bir sanayi sitesi kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. Eskimalatya bölgesindeki sorunlara değinen Çulha, “Depremden sonra TOKİ konutları yapıldı. Bunlar bölge için güzel gelişmeler ancak Turgut Özal Üniversitesi bu bölgede yapıldı. Bölgeye çok büyük bir avantaj sağlayacağını bekliyorduk, 4 yıl geçti herhangi bir katkısını esnaf görmedi. Beklentilerimizin çok gerisinde kaldı. Bizim bu bölge sanki arındırılmış bölge. Üniversitenin gelmesiyle bir canlılık yaşanacağını bekliyorduk ancak hiç bir katkı sağlamadı. Transit geçişin hiç kimseye faydası yok. Öğrenci yurdu çalışması yapılmadı. Öğrenciler merkezle üniversite arasında gidip geldi. Elbette ki öğrenciler burada olurdu. Esnafa katkı sağlardı. Eski belediye binamız yıkıldı, esnafa geçici konteynır verildi, 2 yıldır dükkanlar yapılmadı, bira an önce yapılması gerekiyor. Osman Başkan ve Selahattin Başkan’dan beklentimiz çok yüksekti. Selahattin Başkan bu bölgeyi çok iyi biliyordu. Ama beklentimiz karşılanmadı. Sanırım kopukluk oldu. Bizim bu bölgeye neşter vurulması lazım. Her şey hazır ama hızlandırılma noktasında sıkıntı yaşanıyor. Çok gecikildi. Meydan projesi, dükkan projesi var, üzerinde çalışılmış proje ancak ilerlemiyor. Yaklaşık 25 yıldır Eskimalatya yolu harap şekilde. Bir türlü düzene sokulmadı. Bu sorun dile getirilecek sorun değil. Belediye başkanlarımız her hafta, milletvekillerimiz ayda 2-3 sefer bu yolu kullanıyorlar. Buna rağmen görmüyorlar. Kesinlikle sorunun çözülmesi lazım” şeklinde konuştu. 

Bölgeye neşter vurulmalı

Eskimalatya bölgesinin tarihi dokusu ile Türkiye’de gündem olması gereken bir yer iken geri kalmışlığının üzücü olduğunu dile getiren Çulha, “Biz şu eksikliği hissettik. Tarihi yapıları ile Türkiye’de gündem olması gereken bir yer iken çok geride kalmış olması bizleri üzmektedir. Ulu Cami ve Kervansaray gibi tarihi yerlerin olması, İpekyolunun geçmesi, geçmişe nazaran şimdiyi düşündüğün zaman burası bitmiş durumda. Tarihten silmek yerine tarihi canlandırmak gerekir. Bazı bölgeler güzel hizmet aldılar. Battalgazi ilçesinde tarihi bir bölgenin harap bir şekilde beklemesi ve geri plana atılması acı verici bir durum. Eskimalatya bölgesinin gelişmesi için bir neştere ihtiyaç var. Biz esnaf sanatkar camiası olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Fedakarlık edilecekse fedakarlık etmeye hazırız. Bugüne kadar ahilik kültürü ile çalıştık. Kimseyi kırmadık. Esnafın hakkını savunduk, savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.