Bakan Malatya'yı unutmayacak

6 Şubat depremlerinden büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da Koordinatör Bakan olarak görev yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Asrın Felaketinin yıl dönümünde düzenlenen anma programına katıldı. Programda konuşan Ersoy, 'Malatya'nın 6 Şubattaki vakur duruşunu ömrüm boyunca unutmayacağım' dedi.

Bakan Malatya'yı unutmayacak

6 Şubat 2023'te yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkımların yaşandığı 11 ilde depremin yıl dönümünün hüznü yaşanıyor. Asrın felaketinde en çok hasar alan illerden olan Malatya'da da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Deprem sürecinde Malatya'da Koordinatör Bakan olarak görev alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 6 Şubat depremleri anma programına katıldı. 6 Şubat depremlerini dünyanın en şiddetli depremleri olarak niteleyen Bakan Ersoy, "Malatya'nın 6 Şubattaki vakur duruşunu ömrüm boyunca unutmayacağım" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en şiddetli depremleri

6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla açılan deprem konulu fotoğraf ve resim sergisini gezdikten sonra Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "6 Şubat Depremi" anma programına katılan Ersoy, "Kahramanmaraş merkezli Malatya, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Elazığ ve Şanlıurfa'yı etkileyen 2 büyük deprem dünyanın en şiddetli depremleri arasında yer alıyor" diye konuştu.

Anahtar teslimi devam edecek

Depremlerin sonucunda Malatya'da binaların hasar durumu hakkında konuşan Ersoy,  "Şubat ayı itibarıyla 35 bin 907 ağır hasarlı yapıdan yıkılan bina sayısı da 29 bini aşmış bulunuyor. Depremden etkilenen bütün illerdeki yaraları sarmak için devlet-millet el ele seferber olduk. Enkazdan kurtarılan her bir can da bize yeni bir umut oldu. Bütün bu yaşananların ardından şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak ve eskisinden daha iyi hale getirme çabalarımız sizlerle birlikte el birliğiyle devam ediyor. İlk andan itibaren, kardeşlerimizin yarasını sarmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Depremin hemen ardından başlattığımız konut seferberliği Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı, en büyük konut seferberliğidir. Hamdolsun, gün gün vatandaşlarımızın sorunlarını çözüyoruz. En son geçtiğimiz hafta sonu Sayın Cumhurbaşkanımız Hatay'da yeni konutların bir bölümünün dağıtımını gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemde de anahtar teslimleri artarak devam edecek" açıklamasını yaptı.

Malatya'nın vakur duruşunu unutmayacağım

Malatya'da da canla başla çalıştık

Malatya'da depremle ilgili son duruma ilişkin bilgiler veren Ersoy, şöyle konuştu:

"Depremden etkilenen şehrimizde bugüne kadar 6 Şubat itibarıyla Toplu Konut İdaremizce 14 bin 636 konut ihale edildi. İhale edilen konutların tamamının yapımına başlandı. 14 bin 636 konut, dükkanlar ve camilerin yapımı devam etmekte. Konutların bir bölümü 2+1, çok büyük bir bölümü 3+1 olarak tasarlandı. Son bir yılda, depremden etkilenen diğer şehirlerimizde olduğu gibi Malatya'da da canla başla çalıştık. Yüzlerce yılda bir gelebilecek bu felaketin yaralarını en hızlı biçimde sarabilmek için her ama her şeyi seferber ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Malatya'nın koordinasyonundan sorumlu kardeşiniz olarak depremin ilk saatlerinden itibaren burada sizlerle, kamu görevlilerimizle, STK'larımızla, yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerimizle çalıştık. Önce yıkıntılar arasındaki canlarımızı en hızlı biçimde kurtarmaya koyulduk. Sonrasında açık alandaki binlerce vatandaşımızın iaşesini sağlamaya giriştik. Ardında da hasar tespit ve yeni bina yapımlarına ilişkin planlarımızı, projelerimizi hayata geçirmek için seferber olduk"

11 ilimizdeki tarihi ve kültürel doku zarar gördü

Kültür ve Turizm Bakanlığının faaliyetlerini anlatan Ersoy, "Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün ekip ve donanımı, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede sıcak yemek dağıtımı için hızlıca konuşlandı. İlk günden itibaren de çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Öte yandan, bilindiği gibi deprem, 11 ilimizdeki tarihi ve kültürel dokuya da büyük zarar verdi. Bu alanda da çalışmalarımızı aralıksız devam ediyor. Malatya'da da bu doğrultuda çalışıyoruz. Malatya Arkeoloji Müzesi'nde 6 Şubat sonrası yapılan ihaleyle depremin etkileri siliniyor. Beşkonaklar Etnografya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evi'nde de onarım ve tadilat işlemleri sürüyor. Yine, Atatürk Anı Evi ve Etnografya Müzesi'nin onarım ve tadilat işlemleri ilerliyor. Tadilat ve onarımlarda gerçekleşme oranı yüzde 50'ler civarında. İnşallah yaz aylarında, bütün işlemleri bitirmiş olacağız. Malatya'mızı da diğer şehirlerimizi de ayağa kaldırıyoruz. Şehirlerimizi tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisi ve ticaretiyle her gün biraz daha normale döndürüyoruz. Mevcut binaları güçlendirirken, yeni yerleşim birimlerini de en doğru yerlere kurup, Allah göstermesin bir daha böylesi afetlerde olabilecek en az zararı hedefliyoruz. Kaybettiğimiz insanlarımızı, yakınlarınızı, akrabalarınızı, dostlarınızı, arkadaşlarınızı geri getiremeyiz ama yarınları bugünümüzden daha iyi bir noktaya taşımak için canla başla çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

O vakur duruşu ömür boyu unutmayacağım

Depremin ilk günü sabah Malatya'da göreve başladığını, yoğun mesai geçirdiklerini ve kentte unutamadığı çok fazla anısı olduğunu belirten Ersoy, Malatya'nın depremdeki o vakur duruşunu ömür boyu unutmayacağını sözlerine ekledi.