Kuraklık endişesi

Bu yıl tarımsal kuraklık endişesinin olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek, 'Özellikle kıraç alanlarda geçtiğimiz ay ekimine başlanan halen devam eden hububat ekimlerinde, kuraklığa bağlı olarak sıkıntılar yaşayacağımız endişesini taşımaya başladık' dedi.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek, Malatya'nın bu dönem beklenen yağışı almadığını belirterek, havaların kurak ve ılıman gitmesinden dolayı kuraklık endişesi içerisinde olduklarını söyledi.

Kurak bir periyot yaşıyoruz

Çiçek, özellikle hububat ekimi için yeterli yağışın alınamadığına dikkat çekerek, "Son zamanlarda ifade ettiğimiz gibi iklim değişikliği dediğimiz ya da küresel ısınma dediğimiz bir iklim olaylarının insan eli ile kısa vadede değiştirilemeyecek, iklim gelişiminin bir sonucu olarak biz bunu yorumluyoruz. Geçmiş 10 yıl içerisinde de benzer periyotları yaşamıştık. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle de mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık seyri söz konusu. Ayrıca dönem itibariyle aslında sonbahar yağışlarının en sıklıkla almamız gereken bir dönemde olmamıza rağmen, halen kurak bir periyot yaşıyoruz. Özellikle kıraç alanlarda geçtiğimiz ay ekimi yapılan hatta halen devam eden hububat ekimlerinde, kuraklığa bağlı olarak sıkıntılar yaşayacağımız endişesini taşımaya başladık. Ayrıca sıcaklıkların bu şekilde seyretmesi birçok meyve ağaçlarını kış uykusuna, dinlenme periyodunsa geç geçmesine, buda önümüzdeki üretim döneminde gerek ürün kaybı, gerekse üründe kalite kayıplarına sebebiyet verecek endişesi taşımaktayız. Çünkü bilimsel olarak da ağaçların fizyolojisini tamamlamadığı, kış uykusu dönemindeki soğuklama ihtiyacını karşılamaz ise gerek meyve kalitesi, gerek meyve veriminde, gerekse de meyve verim ömründe olumsuzluklar yaşayacağını biliyoruz. Literatürde de bununla ilgili kesin çalışmalar var" şeklinde konuştu.

10 yılda kurak bir periyot içerisindeyiz

Bölgenin son 10 yılda kurak bir periyot içerisinde olduğunu ifade eden Çiçek, “Zaten iklim bilimcileri bu yıl için 'Kuru bir soğuk' olacağı şeklinde ifade etmişlerdi. İçinde bulunduğumuz bu süreç bir anlamda bizi sıkıntıya sokuyor. Özellikle topraktaki nemin bitmesi ile birlikte hububatta alatav dediğimiz, tohum yeşerdikten sonra yeterli nem bulamamsıyla kuruması söz konusu olur ki, süreç geçtiği içinde yeniden ekim olmazsa bu daha kötü bir felakete neden olur. Temennimiz, hiç olmazsa önümüzdeki günlerde olması gereken mevsimsel yağışlarımızı yeterli miktarda alırız. Dolayısıyla üretim sezonumuza yağış miktarı açısından yeterli gireriz diye düşünüyorum" diye konuştu. Kuraklığın başka bir sıkıntıyı da beraberinde getireceğine vurgulayan Çiçek, "Bu bir başka endişeyi de özellikle akarsularımız, göletlerimiz yani sulu tarım arazileri için kaynak teşkil eden su kaynaklarımızın da azalmasına sebebiyet verecek endişesi var. O açıdan da topyekun tarımın tamamını gerek miktar, gerek ürün kalitesi açısından olumsuz etkileyeceği endişesini taşımaktayız" açıklamalarına yer verdi.

Bakmadan Geçme