'Yayla Muzu', Malatya tezgahlarında! İşte fiyatı...

Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde doğal olarak yetişen, halk dilinde ışgın veya uçkun olarak bilinen 'yayla muzu' Malatya'daki tezgâhlarda yerini aldı.

'Yayla Muzu', Malatya tezgahlarında! İşte fiyatı...

Bahar aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte 1000 - 3000 metre rakımda doğal olarak yetişen yayla muzu Malatya'daki tezgahlarda yerini aldı. Getirdikleri uçkunları Malatya şehir merkezinde kilosu 100Türk Lirasından satışa sunan satıcılar, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda kanser için yeni bir ilaç olarak nitelendirilmeye başlanan ışkın, Malatyalılar tarafından birçok hastalığın tedavisinde alternatif ilaç olarak kullanılıyor. Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu halk arasında yaygın bir kanaat.'Yayla Muzu', Malatya tezgahlarında! İşte fiyatı...

İlaç niyetine tüketiliyor

Malatya'da yıllardır ışkın satıcılığını yaptığını söyleyen esnaf, "Şu anda kilosunu 100 TL'ye satıyoruz. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kanser ve diğer birçok hastalığa da iyi geldiğinin bilimsel olarak da kanıtlanması ile beraber talep oldukça artmış durumda. Bununla beraber çoğu müşterimiz gelip alıyor. İklim değişikliği mi bilmiyorum ama artık Malatya'da çok bir üretimi yok! Elazığ, Adıyaman ve Erzincan'dan çok geliyor. Vatandaşlarımız bunu tedavi için kullanmaya başladı. Önümüzdeki günlerde havaların iyice ısınması ile birlikte daha çok getirmeye başlayacağız" şeklinde konuştu.