Zirai don ödemeleri gecikti: Üretici tarlasını mı satsın?
Nisan ayında yaşanan zirai donun üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen üreticilere ödeme yapılmamasını eleştiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 'Ürünün tamamı yanmış, ikinci tespit yapacaklarmış. Üretici traktörünü, tarlasını sattıktan sonra mı ödeme yapacaksınız?' dedi.

Ödeme miktarı açıklanmıyor
Tarım ve Orman Bakanı’nın ÇKS’ye kayıtlı üreticilere dönüm başı destek ödemesi yapılacağını açıklamasına rağmen, Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu’nun ağaç bazlı ödeme açıklamasını sert eleştiren Ağbaba, ödeme miktarının belirtilmemesinin de üreticiyi beklentiye soktuğunu söyledi. Ağbaba, şunları kaydetti:
“Ürünlerinin yüzde yüzü yanan, ağaçları gelecek yıl da meyve vermeme tehlikesi ile karşı karşıya kalan üreticiler 40 günü aşkın zamandır bekleyiş içerisinde. Tarım Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından ÇKS’si olan üreticilere dönüm başına destek verileceği yönündeki sözlerine rağmen, çalışmalarına başlayan Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu alan bazlı değil ağaç bazlı ödeme yapılacağını açıkladı. Ödemenin bayram sonrası yapılacağı açıklansa da miktarı hakkında açıklama yapılmaması üreticilerin beklentilerinin devam etmesine sebep oluyor.”