Ziraat Fakültesi Dekanı Açıkladı: Kayısı Üreticileri En Fazla Bu Hataları Yapıyor…!
Malatya'nın sembolü haline gelen kayısıda üreticilerin en fazla hata yaptıkları konuları Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım anlattı. Yıldırım, kayısı üreticilerinin budama, ilaçlama ve gübreleme konularında kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiğini belirtti.

Malatya ikliminde özellik Hacı Haliloğlu, Kaba Aşı, Çataloğlu, Soğancı ve Kadıoğlu gibi kurutmalık kayısı çeşitlerinin yüksek kaliteye sahip olmasının yanı sıra bu çeşitlerin sofralık değerlendirme açısından da oldukça lezzetli olduğunu ifade eden Dekan Yıldırım, kayısının Malatya için çok önemli bir ürün olduğunu vurguladı. Malatya’da nüfusun yarısından fazlasının geçimini kayısıdan sağladığını söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Yıldırım, “Kayısı yetiştiriciliğinin iklimsel olarak, ekolojik olarak, toprak yapısı olarak sorunu olmayan her yerde Malatya'da kayısının yetiştirebildiği her alanda kayısı yetiştirmemiz lazım. Bununla ilgili alternatif düşünemeyiz. Tamamen kayısı yetiştirmemiz lazım. Çünkü bizim için çok kıymetli, bu ekolojide kayısı yetişir. Bunun da kıymetini bilerek hareket etmemiz lazım. Malatya'daki çiftçinin yegâne ürününü kayısıdır” dedi.