Zararına çalışıyoruz

Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, normalleşme süreciyle birlikte okulların, haftada 2 gün açılmasıyla birlikte servisçi esnafının rahat bir nefes alacağını düşündüklerini belirterek, 'Maalesef servisçi esnaflarımız okulların açılmasından hiçbir fayda göremedi. Şu an servis araçlarımız zararına çalışıyor. Okulların bu şekil açılması bize faydadan çok zarar vermiştir' dedi.

Zararına çalışıyoruz

Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, oda binasında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. İnce, normalleşme süreciyle birlikte okulların, haftada 2 gün açılmasıyla birlikte servisçi esnafının rahat bir nefes alacağını düşündüklerini ama servis araçlarının zararına çalıştığını söyledi. 

Öğrencilerimizi mağdur edemeyiz

Virüsün seyri doğrultusunda okulların haftada 2 gün olarak açıldığını anımsatan İnce, "Hem öğrencilerimizin, hem de esnafımızın rahat bir nefes alması düşünürken, maalesef servisçi esnaflarımız okulların açılmasından hiçbir fayda göremedi. Çünkü okulların haftada 2 gün öğretime açık olması münasebetiyle özellikle servisçi esnaflarımız araçlarında 3 kişi 5 kişi öğrenci ile taşımacılık yapmaktadır.  Bunun da sebebi özellikle çalışan kesim aileler ve evi uzak olan aileler öğrencilerini servis araçlarına vermektedir. Mecbur olan aileler servis aracını kullandıkları için araçlarımızda bir yoğunluk yoktur. 3 kişi 5 kişi öğrenci ile de bu taşımacılık sürdürebilme imkanı yoktur. Şu an servis araçlarımız zararına çalışıyor. Hiçbir kar etmeden, Mazotu da cebine koyarak hizmet vermektedir. Okulların bu şekil açılması bize faydadan çok zarar vermiştir. Gerçekten de esnafımızın bugün okulların iki gün açılmasıyla bir gelir elde etmediği için mağduriyetimizin daha da artarak devam ettiği ortadadır.  Çünkü en azından araçlarımız evde durduğu zaman cebimizde mazot yakmıyorduk. Giderimiz yoktu. Şu anda araçlar çalışmak zorunda. Yoksa araçlar çürüyor. Bizler velilerimizi öğrencilerimizi mağdur edemeyiz. Onları da okullarına götürmek zorundayız.   İnşallah okullar tam kapasite ile açılır" diye konuştu. 

Gıda kolisiyle ayakta duramayız

İnce, servisçi esnaflarının ayakta durmasının gıda kolisi ile mümkün olmadığını vurgulayarak, "Pandemiden önce de deprem dolayısıyla da yaklaşık 2 ay okullarımız tatil edilmişti. Dolayısıyla 1 yıl, 3 aydır okullar tatil. Esnafımız evinde. Marşına, kontağına vurmadan araçlarımız evlerin önünde paslandı. Esnafımız işsiz, esnafımız mağdur ve gerçekten evinin çoluk çocuğunun nafakasını çıkaramayacak seviyededir. Bu noktada Devletimiz tabii ki birtakım yardımlarda bulunmuştur. Özellikle tüm esnafımıza 3 ay boyunca, aylık bin lira destek verilmesi esnafımızın rahat nefes almasını sağlanmıştır. Ancak yeterli değildir. Burada esnaf ayrımı yapılmadan tüm esnafa verilmiştir. Bire 5 kazanan esnaf da 3 bin lira para almıştır. 1 yıldır, bir buçuk yıldır işsiz kalan esnaf da aynı parayı almıştır. Burada özellikle en büyük mağduriyet servisçi esnafları, kantinci esnafları, kahveciler bu gibi esnaf grupları büyük bir mağduriyet içerisindedir. Malatya'da yaklaşık 2 bine yakın servisçi esnafı vardır. 2 bin esnafa destek noktasında özellikle maddi destek konusunda, yerel yönetimlerin mutlaka destek vermesi gerekir.  Bu esnaflara aylık verilen bu bin liranın 3 ay daha devam ettirilmesini devletimizden ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan özellikle rica ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Ücretsiz taşımak zorunda değiliz

Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanının açıklamalarına yanıt veren İnce, "Geçenlerde bazı yazılı basın gazetelerinde çıkan bir haber noktasında halk otobüsü esnaflarımıza ilgili sağlık-sen başkanımızın sağlık çalışanlarının ücretsiz taşıma noktasında halk otobüslerinin devam etmesi ve bununla ilgili Cumhurbaşkanının kararname olduğunu beyan etmektedir. Ben burada sağlık-sen başkanımıza şunu özellikle söylemek istiyorum. Bizler pandemi den bu yana cebimizde para harcayarak cepheyi terk etmeyen esnaflarız bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Tabii ki sağlık çalışanlarımız da büyük bir başarı ve özveriyle çalışmışlardır ve görevlerini yapmışlardır. Ancak bu görev yaparken sağlık çalışan kardeşlerimiz devletimizden maaşlarını almışlar. Bu hizmeti verirken halk otobüsü esnaflarımız mı öbür esnaflarımız serviste esnaflarımız zarar ederek cebimizde para harcayarak hizmete devam ettik. Bugüne kadar bize hiç kimse bir katkı sağlamadı. Cumhurbaşkanımızın Kararnamesi ile sağlık çalışanlarımız belediye otobüsleri ücretsiz taşır diye bir yönetmelik var, halk otobüsleri ücretsiz taşır diye bir kararname kesinlikle yoktur.  Biz ücretsiz taşımak zorunda değiliz ve yaklaşık olarak 4-5 ayda sağlık çalışanlarımız ücretsiz taşıdık. Ancak bizim buna devam etme imkanımız yoktur. Çünkü zarar ediyoruz. Para kazanma imkanımız yoktur. Eğer Sağlık Sen başkanımızın bununla ilgili bir fikri varsa kendileri maddi destek versin. Biz de bu desteği verelim Ama kalkıp da bütün sorumluluğu bütün yükü halk otobüslerinin üzerine yüklemesi ve ithamda bulunmasını doğru bulmuyorum. Sağlık çalışanlarımız tabii ki kamu hizmeti veriyor. Ancak biz de kamu hizmeti veriyoruz onların ücretsiz taşıma noktasında biz de gereğini yapmışız" açıklamasında bulundu.