- Haberler
- Gündem
- Yedisu Fayı'nın Deprem Üretme Potansiyeli Arttı: Meydana Gelebilecek Bir Deprem, Malatya'yı Ne Derece Etkilenir..!
Yedisu Fayı'nın Deprem Üretme Potansiyeli Arttı: Meydana Gelebilecek Bir Deprem, Malatya'yı Ne Derece Etkilenir..!
Fırat Üniversitesi Eski Rektörü ve Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Yedisu Fayı'nın 1784 yılında kırıldığına ve aradan geçen 240 yılın ardından tekrar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bingöl, 'Malatya-Ovacık Fay Zonu (MOFZ) ve Karlıova (Bingöl)-Erzincan arasındaki Yedisu Fayının deprem üretme potansiyelinin arttığını ve bu iki fay üzerinde deprem beklediklerini belirtmektedirler' diye konuştu.
MALATYA-OVACIK FAYI AKTİF
Malatya-Ovacık Fayı çok eski bir fay olup halen aktif olduğunu dile getiren Prof.Dr. Feyzi Bingöl, "Bu Fay yaklaşık 7-6 Milyon yıl ile yaklaşık 3.5 milyon yıl arasında Anadolu levhası ile Arap Levhasının sınırını oluşturmakta idi. Ancak Doğu Anadolu Fayının meydana gelmesi ile bir sınır değişmiştir. MOFZ nun yıllık kayma miktarı yaklaşık 1.2-2mm arasındadır. Bu da Doğu Anadolu Fay Zonunun yıllık kayma hızına (8-9mm) göre çok azdır. Bu Fay üzerinde yapılan araştırmalarda bu fayda geçmişte 7 büyüklüğündeki deprem izlerine rastlanılmamıştır. Sadece fayın uzunluğuna bakarak kaç büyüklüğünde deprem üreteceği konusunda fikir üretmek yeterli değildir. Bu nedenle bu fay üzerinde kısa zaman içerisinde 7 den büyük deprem olabilir demek çok zordur.” dedi
-
malatya
-
malatya haber
-
malatya haberleri
-
malatya son dakika
-
malatya gündem
-
malatya güncel
-
malatya yerel
-
yedisu fayı
-
fay
-
feyzi bingöl
-
elazığ
-
günışığı gazetesi
7 subat 2023 paylasiminda malatya ovacik fayinin 7 ustu deprem uretecegini soylemistin instgram hesabinda, ve ne degisti cikip alanda calistinmi hendek kazdinmi,
Neye göre artmış ,kime göre artmış...Yerin kalp atışlarını dinlemeden hatta Ovacık fayının 2435 yıldır deprem üretmediğini ve hatta bu depremin Malatya fayı Arguvan segmenti üzerinde kavşak noktasında olduğunu bilmeden....Yedisu segmentinde yırtılacak 35 km kırık var ve 6,5 deprem üretecek.Faylarin deprem tehlike parametreleri kafasına göre çalışmaz!!!
Bakmadan Geçme