• Haberler
  • Gündem
  • Kaya'dan TMO'ya sert tepki? 'Kayısı üreticisini tüccara mahkûm ettiniz'

Kaya'dan TMO'ya sert tepki? 'Kayısı üreticisini tüccara mahkûm ettiniz'

CHP Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Parti Okulu İl Yöneticileri Eğitimi programı kapsamında geldiği Malatya'da düzenlediği basın toplantısında kentin sorunlarını gündeme taşıdı. Kaya, Toprak mahsulleri Ofisi'nin taban kayısı alım fiyatını neden açıklamadığına tepki göstererek, 'Dalda kayısı bitecek. Tüccar kayısıyı toplayacak. Daha sonra bunlar taban fiyat açıklanacak? Kayısı üreticisini siz tüccara mahkûm ettiniz' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Okulu Koordinatörü Yıldırım Kaya, Parti Okulu İl Yöneticileri Eğitimi kapsamında Malatya’ya geldi. CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaya, parti içi eğitim çalışmalarının yanı sıra Malatya’nın deprem, kayısı, esnaf, tarım ve eğitim alanındaki sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kaya, Malatya’daki programı kentin önemli isimlerinden biri olan İsmet İnönü’ye ithaf ettiklerini belirterek, “Bugün eğitimimizi Cumhuriyetin kurucusu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2. Genel Başkanı, Cumhuriyetimizin 2. Cumhurbaşkanı olan Lozan Kahramanı İsmet İnönü'nün vatanındayız. İsmet İnönü'nün doğduğu topraklardayız. Her gittiğimiz ilde o ilin en değerli partililerimiz ve en değerli isimlerine eğitimlerimizi ithaf ediyoruz. Burada da Cumhuriyetin kurucusu Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2. Genel Başkanı ve 2. Cumhurbaşkanımız Lozan Kahramanı İsmet İnönü'nün aziz hatırasına bu eğitimi ithaf ediyoruz.” dedi.

Malatya’da gündemin ilk sırasına kayısıyı taşıdı

Kaya’nın Malatya konuşmasında en fazla dikkat çeken başlıklardan biri ise kayısı üreticisinin yaşadığı ekonomik sorunlar oldu. Bir gün önce Darende’de bulunduğunu ve Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca ile kayısı bahçelerinde üreticilerin sorunlarını görüştüğünü aktaran Kaya, üreticinin artan maliyetler karşısında zorlandığını söyledi.

Kaya'dan TMO'ya sert tepki? 'Kayısı üreticisini tüccara mahkûm ettiniz'

Kaya, üreticilerden aldığı bilgileri aktarırken, “Dün Darende'deydim. Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca ile görüştük. Kayısı bahçesinde kayısı üreticilerinin sorunlarını konuştuk. Anlattığı şu: Kayısı rekoltesinin Ziraat Odası'nı temsilen rekolte ekibinde de yer alıyor. Diyor ki: ‘Geçen yıl kayısıyı 400 liradan verdik. Bu sene kayısı 230, 250.’ Geçen yıl mazot 35-40 liraydı. Bugün mazotun litresi 80 lira diyor.” ifadelerini kullandı.

Üreticinin işçilik maliyetlerini karşılamakta da zorlandığını belirten Kaya, “Geçen yıl ve daha önceki yıllarda kayısıyı pırtlattığında çıkan çekirdeğin üçte biriyle biz işçiye veriyorduk. Şimdi ürünün üçte birini veriyoruz ama yine karşılayamıyoruz.” dedi.

Neden taban fiyat açıklanmıyor?

Kaya, kayısı üreticisinin sorunlarının çözümü için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması ve taban fiyatın üretici ürünü satmaya başlamadan önce açıklanması gerektiğini savunarak, “Kayısı üreticisini siz tüccara mahkûm ettiniz. Niye Toprak Mahsulleri Ofisi kayısıya alım yapmıyor? Niye taban fiyatı açıklamıyor? Açıklayacaklarmış. Ne zaman? Dalda kayısı bitecek. Tüccar kayısıyı toplayacak. Daha sonra bunlar taban fiyat açık. Anadolu'da bir laf var, geçti Bor'un pazarı, sür eşeğini Niğde'ye diye. Kayısı üreticisini siz tüccara mahkûm ettiniz. Ama bu mahkûmiyet bir gün son bulacak. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıyla birlikte bu sorunlar mutlaka ve mutlaka çözülecek” diye konuştu.

“Malatya’da vaat değil, çözüm bekleniyor”

Malatya’da siyasi iktidarın uzun süredir çeşitli vaatlerde bulunduğunu savunan Kaya, vatandaşların artık söylem değil, somut çözüm istediğini vurgulayarak, “Evet, biz Malatya'da vaat değil çözüm bekliyoruz. Malatya halkı siyasi iktidarın Malatya'da sürekli vaatte bulunduğunu söylüyor. Hem genel iktidar oldular hem yerel iktidar oldular ama sürekli vaat, vaat, vaat. Bu halkın vaadi artık karınları tok.” ifadelerini kullandı.

Deprem konutları ve 6 Şubat vurgusu

Kaya, konuşmasının önemli bölümünü 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da yaşanan sorunlara ayırdı. Deprem konutlarının yapıldığını belirten Kaya, buna rağmen kentte deprem kaynaklı sorunların tamamen ortadan kalkmadığını savunarak, “Malatya'da 6 Şubat depreminden sonra yapılan deprem konutları var. Hakkını teslim edelim. Ama sorun çözüldü mü? Kalıcı konutlar, olası bir depremde yeniden kaygılar ortadan kalktı mı?” diye sordu. 

Malatya’nın eğitim sorunlarını da gündeme getirdi

Eğitimci olduğunu vurgulayan Kaya, 6 Şubat sonrası Malatya’da eğitim altyapısında yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Kentte yıkılan okulların bulunduğunu, derslik ve öğretmen ihtiyacının giderilmesi gerektiğini belirten Kaya, İnönü Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel ve kamusal bir eğitim anlayışıyla yetişmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, Malatya’daki üniversite ve yurt sorunlarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnönü Üniversitesi'nde yetişen öğrenci layık, bilimsel, kamusal bir eğitim anlayışıyla yetişip yurt dışına gitmek zorunda kalmamalı. Üniversiteler 5 yıl daha işsizliği öteleyen yer değil, işsizliğe çözüm üreten yerler olmalıdır. Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının artırılması değil, devlet üniversitelerinin kontenjanlarının artırılması gerekir.”
Malatya’da devlet yurtlarının ve çocukların yararlanabileceği kreşlerin yetersiz olduğunu da savunan Kaya, eğitim sorunlarının çözülmeden deprem, yoksulluk ve işsizlikle mücadelenin de istenilen seviyeye taşınamayacağını belirtti. 

LGS kontenjanlarını da eleştirdi

Malatya’daki eğitim gündeminde lise kontenjanlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kaya, Anadolu ve fen liselerinin kontenjanlarının azaltıldığını, Anadolu imam hatip liselerinde ise kontenjanların artırıldığını öne sürdü. Kaya, devlet okullarının kontenjanlarının artırılması çağrısı yaparak, “Fen Lisesi'nin kontenjanlarını artırın. Sosyal Bilimler Lisesi'nin kontenjanlarını artırın. Anadolu liselerinin kontenjanlarını artırın. Devlet okullarının kontenjanlarını artırın ki çocuklarımız özel okullara muhtaç kalmasınlar.” dedi.

Malatya yeniden kazanacak

Malatya’ya ilişkin mesajını yineleyen Kaya, kentte üretimin ve ekonominin yeniden güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Kaya, “Malatya yeniden ayağa kalkacak. Üreten Malatya yeniden kazanacak. Cumhuriyet kazanacak. Demokrasi kazanacak. Türkiye kazanacak.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

CHP Malatya İl Başkanı Hakan Satılmış ise programın açılışında yaptığı konuşmada, Malatya’nın tamamına yakınını bildiklerini belirterek kentte yaşanan sosyal sorunlara dikkat çekti. Satılmış, “Memleketimizde kesinlikle zekâ problemi yoktur. Memleketimizdeki ve 81 ilimizdeki en büyük problemlerden bir tanesi ahlak problemidir. Sosyal çöküntü ve çürüme başlamıştır.” dedi.
 

Malatya Net Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme