Vahdettin Yiğitcan

Yaşayan İnsan ve Kültür Hazinesi Kadim Şair, Yazar ve Gazeteci Celal Yalvaç

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar,

Bu fani dünyamızın birer fani misafirleriyiz.

Ecdadımız boşuna dememiş, "Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş."

Vakti saati geldiğinde hiç itiraz etmeksizin "ver elini kara toprak" diyeceğiz.

Mukadder kaçınılmaz sonumuzu bilmeyenimiz yoktur. 

Mutlak bu gerçeğe rağmen hoş bir sada bırakmak yerine cırtlak sesiyle yeryüzünü taciz edenlerimiz de az değildir.

Sözünü ettiğimiz idrak felci yaşayan siyaset esnafı ve ideoloji saplantılı taife ise mebzul miktarda sahnedeler. 

Onlar ki, avazlarının çıktığı kadar bağırtılarıyla gönüllerimizi kırmakta, nice hayatları karartmakta ve kulaklarımızı da sağır edercesine dünyayı velveleye vermekteler.

Yaşadığımız bütün zorbalıklara rağmen duruşunu bozmadan, inandığı doğrularını eğilip bükülmeden hayatıyla ortaya koyan asil ruhlu insanların varlığı da hayatın umutlarımızı yeşerten güler yüzlü doğurgan veçhesi. 

İşte o güzel insanlardan bir tanesi de Malatya’mızı onurlandırmaya devam ediyor. 

Etrafında oluşan sevgi halesi her geçen gün dalga dalga büyüyen bir insan, araştırmacı-gazeteci Celal Yalvaç.

O Celal Yalvaç ki, 65 yıllık meslek hayatı boyunca bu fakirin tabiriyle "Vakıf İnsan" vasfıyla hiç bir ayırım gözetmeksizin kapısını çalana kapısını, gönlünü açmış, sofrasını paylaşmış ve hepsinden önemlisi yüzlerce üniversite öğrencisinin araştırma tezleri için bilgisi ve kaynak materyalleriyle yardımcı olmuş kültür abidesi bir şahsiyet Celal Yalvaç.

Sadece üniversite öğrencilerinin değil, onlarca akademisyenlerin de doktora çalışmalarına konu olmuş ve katkıda bulunmuştur.

En son sayın Nezir Kızılkaya'nın büyük bir titizlikle hazırladığı, Celal Yalvaç üzerine kaleme aldığı yüksek lisans tezi kitaplaşma aşamasında. Tezin kitaplaşmasını ve ilgili okur kitlesine ulaşmasını can-ı gönülden bekliyoruz.       

Selahattin Gürkan Seni Duymaz Mahir !...

Geçenlerde Kayısı Haber isimli internet sitesinde okumuştum.

Gazeteci Mahir Temur "Selahattin Gürkan'a açık çağırı" başlığıyla yazmıştı.

O yazıda Mahir Temur, Kültür Bakanlığının Malatya'da açılışını gerçekleştirileceği Malatya İl Halk Kütüphanesine, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan Celal Yalvaç isminin verilmesini istiyordu.

Değerli gazeteci Mahir Temur'un bu talebini yürekten alkışlamakla beraber, talebin yapıldığı şahsı yanlış seçtiğini düşünüyorum.

Selahattin Gürkan sözde bir Malatyalı olarak hangi kalıcı anlamda hangi kültür hizmetine imza atmıştır ki, o sözü edilen kütüphaneye Malatya'nın medar-ı iftiharı sayın Celal Yalvaç ismini verme erdemini göstersin.

Selahattin Gürkan'ın yegâne başardığı iş, kendi tanıtımını yapmak ve kişisel ilişki ağını genişletmekten başkası değil.

Bu iddia ettiğim hususları her an belgelendirebilirim.

"Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Dikkatine!...

Değerli Mehmet Nuri Ersoy,

6 Şubat depremlerinde ilimiz Malatya'da koordinasyon işlerinin düzenlenmesi ve çeşitli görevler üstlenerek Malatyalılara o zor günlerde yardımcı oldunuz. Teşekkür ederiz. Adeta kıyamet günlerini yaşadığımız o günlerde kültürel anlamda tarihi eserler hariç, insani değerlerimiz dikkatinizi çekmemiş olabilir. Yaklaşık 9 ayı geride bıraktık, kimi yaralarımız halâ kanamaya devam etmekle beraber belli bir durulma dönemine girmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz günlerde ilimizde inşa edilen 100. Yıl Malatya İl Halk Kütüphanesinin Açılışını gerçekleştirdiniz. Bu hizmetinizi çok önemsiyoruz. Gelecek nesillerimizin yetişmesinde kütüphanelerimiz onlara en güzel çalışma mekanları olacak. Deprem günlerinin hengâmesi içerisinde dikkatinizi çekmeyen bir değerimizden size söz etmek istiyorum. Şu an 87 yıllık bir ulu çınarımız olan Şair, Araştırmacı-Gazeteci Celal Yalvaç'ı yakından tanımanızı istirham ediyorum. Bu değerli insan Celal Yalvaç ağabeyim, tevazunun en güzel örneği, insani hasletleri ile gözü gönlü bol, bilgisini, tecrübesini ve 15 bini aşkın kitaplığı ve binlerce sair dokümanlarıyla ilgili herkese açan-paylaşan bir "Vakıf İnsan" Malatya'nın, hayatıyla ve geride bırakacağı manevi ve maddi mirası ile günümüzün yaşayan efsane şahsiyeti Celal Yalvaç ismi bu kütüphanemize ve Malatya'ya çok yakışacaktır.
Hasseten sizden bu hususta ilgi bekliyoruz.
Selam ve saygılarımla.
Vahdettin YİĞİTCAN"
Malatya Net Haber Gazetesi ve İnternet Yazarı
--------------------------------------------------------
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Dikkatine sunduğum bu mektup, Bakanlık Özel Kalem Müşavirliği ve Basın Müdürlüğüne gönderilmiştir.
---------------------------------------------------------

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanlığına

Değerli Prof. Dr. Öcal Oğuz hocam,

Türk kültürünü araştırma ve yaşatma hususunda yapmış olduğunuz çalışmalar tüm akademik hayatınız boyunca adeta yegâne uğraş alanınız olmuş.

Hiç kuşkunuz olmasın bu özellikleriniz nedeniyle gelecek kuşaklar sizleri saygıyla anacaklardır.

Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü Başkanlığı yapmanız gerekse de Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Proje Koordinatörü olmanız hasebiyle size bugün çok önemli bir yaşayan insan hazinemizden söz edeceğim.

87 Yıllık mesleki anlamda ve insani özellikleriyle Malatya'nın medar-ı iftiharı olmuş duayen şair, araştırmacı-gazeteci ve yazar Celal Yalvaç'ı bir gazeteci olarak dikkatinize sunmanın sevincini yaşamaktayım.

Celal Yalvaç hakkında yüksek lisans tezi yazan sayın Nezir Kızılkaya'nın kaleminden özet bilgileri sunuyorum. "Celal Yalvaç tamamen kendi olanakları ile Malatya’nın dört bir yanına dağılmış eserleri yerinde fotoğraflayarak eserler hakkındaki bilgileri yazıya dökmüş ve bu eserler ile ilgili bilgilerin günümüze taşınmasında önemli bir unsur olmuştur. Bu çalışmaları sırasında Malatya Ulu Camii’nin zamanla kapanmış olan güney cephesindeki ilk kapısının yerini belirlemiş, yine güney duvarından sökülen kitabelerin yerlerini tespit ederek Malatya müzesinde toplanmalarına katkı sağlamıştır.

Malatya ile ilgili yaptığı her çalışma hala önemini korumakta ve üzerinde çalışan herkes için başvuru kaynağı olmaya devam etmektedir. 

Malatya Valiliği tarafından yürütülen “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında 2013-2017 yılları arasında yayımlanan 38 kitabın 12 adedinin kaynakçasında çalışmalarına yer verilmesi bunun en önemli göstergelerindendir. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezine destek vermiş, belediyelerin yaptığı yayınlara da önemli katkılar sağlamıştır.

1958 yılında başladığı gazetecilik mesleğinde tarafsızlığını asla kaybetmeden objektif gazeteciliğin Malatya’daki öncü isimlerinden olmuştur. Yetiştirdiği gazetecileri de meslek hayatları boyunca doğru ve tarafsız haber yapmaya yönlendirerek kendisinden sonra gelen gazetecilere örnek teşkil etmiştir." 
İlgi ve Bilginize...
Saygı ve Selamlarımla
Vahdettin YİĞİTCAN
Malatya Net Haber Gazetesi ve İnternet Yazarı
----------------------------------------
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz'un dikkatine sunduğum bu mektup hocanın e-posta adresine gönderilmiştir.
---------------------------------------------
Somut Olmayan Kültürel Miras "İnsan Hazinesi"

"Ülkemiz, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”ne 27 Mart 2006 tarihinde resmen taraf olmuştur. “Toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar” şeklinde tanımlanan somut olmayan kültürel miras kavramının alanları, doğumdan ölüme kadar insan yaşamında yer alan ve kısaca her türlü maddi ve manevi kültür ögelerini araştıran, derleyen, değerlendiren ve çıkarımlar yapan bir bilim dalı olan Halkbilimi’nin konuları ile de paralellik göstermektedir. Burada sözü edilen kültürel miras, kısa bir zaman dilimi içerisinde oluşan değil, insanlığın var oluşundan bu yana süregelen bir mirası ve bu mirasın korunmasını ifade etmektedir. Bu bağlamda, söz konusu sözleşmede, somut olmayan kültürel mirasın alanları, somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamaları kapsamaktadır."
Kaynak: https://www.researchgate.net/profile/Ibrahim-Arioglu/publication/337138111

Yorumlar 2
Cemali 11 Ekim 2023 08:52

Adam ne yapmışsa kendine yapmış bu demek degilki ismini bir yere verilmesi gerekiyor yazacaksan abi malatyanin bekleyen binlerce sorununu yaz halka bakin kütüphanenin ismi Celal yalvaç olsa ne olacak il halk kütüphane si olsa ne lacqk

Bülent Korkmaz 11 Ekim 2023 08:50

Vahdettin Abi, ne diyeyim, elin canın dert görmesin. Önce Nezir Kızılkaya, sonra Mahir Temur, şimdi siz bu güzel yazıları yazdınız Celal Amca hakkında. Bu bireysel bir mesele olmaktan öte, bir memleketin kendi değerine sahip çıkmasının ne kadar elzem olduğunun bir testidir. Bakalım bu sınavı verebilecek miyiz?

Yazarın Diğer Yazıları