Enes Tarım

YEMEN'DE ÖLÜM KOL GEZERKEN

Enes Tarım

Uzun bir süredir dikkatlerden kaçan bir katliam yaşanıyor Yemen’de ve hiç kimsenin umurunda değil.

Irak, Suriye, Afrin, PKK, PYD derken gözden ırakta kalan Yemen’i hatırlatmak çok zor çoğumuz için.

Suudi Arabistan Mart 2015’ten bu yana Amerikan ve İngiliz silahlarıyla Yemen’e cehennemi yaşatıyor. Kral Selman Bölgesel liderliğini tahkim etmek için Yemenlilerin kanı üzerinden şov yapıyor.

Mayıs 2017 de ABD de temaslarda bulunan Kral Salman, Beyaz Saray’da “Şerefli Haremeyn’in Koruyucusu” diye selamlanmıştı. Kral’ın keyfine keyif katan bir şey daha var: Yemen’de ne yaparsa yapsın Batı’ın tam desteğine sahip.

Çünkü her şey gibi Yemen kirli savaşı da ‘İran’ın nüfuzunu önleme” bahanesi üzerine kuruldu.

***

Amerikan-İngiliz destekli bu savaşta Yemenlilerin ödediği bedel çok ağır. Suudiler savaşın ilk evresindeki bombardımandan sonuç alamayınca taktik değiştirerek tarımsal hedef bombalamaya başladı. Amaç sadece aç bırakmak değil Yemenlileri gelecekte de gıda kıtlığına mahkûm etmek.

Bombardımanın yol açtığı kayıp bilançosu da ürkütücü. Suudiler büyük bir dokunulmazlıkla hastaneleri, okulları, evleri ve mülteci kamplarını defalarca vurdu, vuruyor.

Sadece insanlık değil tarih de bu barbarlıktan nasibini almaya devam ediyor.

Yemen kendi haline ağlıyor, lakin duyan yok.

Bu coğrafya umursanmaz çünkü Batılı müttefiklerin çıkarları Suud’dan yana. Yemen’i Suud’un pençesine bırakmak Kral’ın gönlünü hoş tutuyor, dolayısı ile de Batının. O halde varsın yakılsın, yıkılsın!

Silahlar başta ABD ve Britanya ve diğer Batılı ülkelerden. İslam coğrafyalarındaki savaşlar silah satışları ile Batılı şirketlerin kasalarını doldurdukça kimse ölümleri sorun etmiyor zaten.

***

Suudiler Mayıs 2016’da İngiliz yapımı misket bombalarını da Yemen’de kullandı. Bunlar güya yasak ama her zaman olduğu gibi bu silahları ABD ve İngiltere’ye müttefik ülkeler kullandığında çok ta sorun olmuyor, uluslararası platformlarda tartışılma gereği bile duyulmuyor. Yemenliler sinsi bir Suud kampanyası altında can veriyor. Bu topraklarda işlenen savaş suçları, ABD’nin etkisi ile hiçbir uluslararası koridorda konuşulmuyor. Yemen ile ilgili çok fazla haber yayınlanmıyor. Batı ve ABD’nin de Suudilerden yana tavır alıyor.

Suudiler ile iyi geçinmek isteyen ve onu karşısına almak istemeyen ülkeler de Yemen ve buradaki durum ile ilgili çok fazla haber yapmıyorlar.

Özelikle bölgede İran etkisinin giderek yayılmaya başladığını düşünen çoğu ülke de Sünnilik saiki ile kendilerini Suudi Arabistan’a daha yakın hissediyor ve ölümleri görmezden geliyor.

***

Yemen’in beş bin yıllık kökeni var ve Arapların kökeninin de Yemen’e dayandığı ifade ediliyor. İslam sonrası Yemen yine ciddi merkezlerden biri idi bölgede. Ve halkının büyük bir bölümü Şiiliğin bir kolu olarak nitelendirilen Zeydiliğe mensup.

Tarafsız bir arabuluculuk müessesesi olmaksızın ve ciddi bir uluslararası baskı olamadan Yemen sorununun çözülmesi çok mümkün gözükmüyor.

Suudi Arabistan ve onun önderliğini yaptığı koalisyon durdurulmazsa, uluslararası baskı gerçekleşmezse ve İslam dünyasındaki sivil organizasyonlar sorunu gündeme alıp tavır geliştirmezse Yemen daha uzun bir süre bombalar altında tükenmeye devam edecek.

Son olarak ABD’nin her birinin cehenneme çevrilmesinden sorumlu olduğu çevremizdeki İslam coğrafyasına bizzat koalisyon güçleri olarak ne kadar bomba attığı bilgisini paylaşarak yazımıza son verelim.

The Council on Foreign Relations’ın (CFR) rakamlarına göre ABD ve ortakları, sadece 2016 yılında Suriye’de 12 bin 192, Irak’ta 12 bin 95, Afganistan’da 1337, Libya’da 496, Yemen’de 35, Somali’de 14 ve Pakistan’a 3 bomba atmışlar. Toplamda 26 bin 72 bomba…

Ve hiç kimse bunu konuşmuyor, gözyaşı dökmüyor…

Zira artık İslam ülkeleri de dahil tüm dünya öylesine ağır tutkulu algıların esareti altında ki, bu Müslüman ölüler sadece kaçınılmaz savaş zayiatları…

Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları